Πολιτική
Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 07:12

Εξεταστική: Πέντε πεδία μάχης για να ριχτεί φως στις υποκλοπές

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, πλην της Ν.Δ, μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες η μάχη για να αποκαλυφθεί ποιος και γιατί έδωσε την εντολή να παγιδευτεί το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και ακόμη άγνωστου αριθμού άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων.  

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, πλην της Ν.Δ, μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες η μάχη για να αποκαλυφθεί ποιος και γιατί έδωσε την εντολή να παγιδευτεί το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και ακόμη άγνωστου αριθμού άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων.  

Η αρνητική στάση που επέδειξαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όλα τα πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση απέναντι στο αίτημα αποκάλυψης των αιτιών της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ωθεί τα κόμματα σε νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως στις υποκλοπές όπως έχει διαβεβαιώσει ότι επιθυμεί και η ίδια η κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι σημαντικότερες «μάχες» που θα δοθούν στην Εξεταστική Επιτροπή για να βρεθεί η άκρη του νήματος αφορά κυρίως τα εξής πεδία:

1. Τι απέγινε και τι περιλαμβάνει ο φάκελος Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ;

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να ζητήσουν από την πρώτη στιγμή από το προεδρείο να διαβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος της ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη καθώς η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επικαλεστεί απόρρητο για έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα έχει συσταθεί για αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Ωστόσο, μένει να ξεκαθαριστεί εάν έχει καταστραφεί ο πολύκροτος φάκελος όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Σε περίπτωση, πάντως, που επιβεβαιωθεί ότι ο φάκελος έχει πράγματι καταστραφεί τότε θα ζητηθούν εξηγήσεις σχετικά με το πρόσωπο που έδωσε εντολή να διαγραφεί ένα τόσο πολύτιμο τεκμήριο. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι προδιαγραφές του ηλεκτρονικού συστήματος της ΕΥΠ προβλέπουν διατήρηση όλων των αρχείων «επισυνδέσεων» για τουλάχιστον 12 μήνες κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρχει καταστροφή θα έχει προκύψει κατά πάσα βεβαιότητα από ανθρώπινη παρέμβαση.

2. Πόσους πολιτικούς παρακολουθεί η ΕΥΠ;

Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν να κληθούν σε ακρόαση τα πρόσωπα που γνωρίζουν εάν και πόσους πολιτικούς παρακολουθεί ακόμη η ΕΥΠ. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα προέκυψε μετά από δημοσίευμα της «Καθημερινής» το οποίο αποκάλυψε ότι παρακολουθούνται άλλα 7 με 8 πολιτικά πρόσωπα και το οποίο δεν έχει διαψεύσει η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με όλες τις «νόμιμες» επισυνδέσεις όπου περιλαμβάνονται ενδεχομένως και πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι.

3. Αίτημα για ακρόαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έχει προαναγγείλει άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. «Επειδή εξέφρασε μια αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης μετά την ολοκλήρωση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε γιατί δόθηκε εντολή παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και τότε υποψήφιου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

4. Έρευνα για το λογισμικό Predator

Τα κόμματα αναμένεται, επίσης, να ζητήσουν κατάθεση εγγράφων αλλά και ακρόαση προσώπων που σχετίζονται με το λογισμικό Predator μέσω του οποίου υπεκλάπησαν οι συνομιλίες του Θανάση Κουκάκη και επιχειρήθηκε παγίδευση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ζητηθεί, μεταξύ άλλων, η κατάθεση του πρώην Γενικό Γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του τέως Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, οι οποίοι προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν σχέση ή γνωρίζουν κάτι για τις εταιρείες που εμπλέκονται με τη διάθεση του κατασκοπευτικού λογισμικού.

5. Συνεργασία με φορείς και επιτροπές εντός και εκτός Ελλάδας

Στην Εξεταστική αναμένεται να κατατεθεί αίτημα για συνεργασία με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η οποία ουσιαστικά αποκάλυψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά και με θεσμικά όργανα, όπως η Επιτροπή (PEGA) του ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ πιθανό να αναζητηθούν επαφές με άλλες χώρες που σχετίζονται με το Predatorgate όπως η Κύπρος και το Ισραήλ.