Με εντατικούς ρυθμούς -που συνεχίστηκαν και μέσα στον Αύγουστο- ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί το μεγάλο πρόγραμμα ανάπλασης και αναζωογόνησης του συνόλου των χώρων πρασίνου της πόλης.
Με εντατικούς ρυθμούς -που συνεχίστηκαν και μέσα στον Αύγουστο- ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί το μεγάλο πρόγραμμα ανάπλασης και αναζωογόνησης του συνόλου των χώρων πρασίνου της πόλης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, νέα δέντρα και φυτά προσφέρουν πολύτιμο οξυγόνο, αλλά και χρώμα σε κεντρικές πλατείες, άλση, πάρκα, πεζόδρομους και νησίδες, αναμορφώνοντας μέρα με τη μέρα τις 129 γειτονιές της Αθήνας.
«Ενισχύουμε την πόλη με πράσινο και επομένως με σκιά και πολύτιμο οξυγόνο. Η Αθήνα είναι μία πόλη στην οποία ανά κάτοικο αντιστοιχούν ελάχιστα τετραγωνικά πρασίνου. Στο βαθμό που περνά από το χέρι μας, αυτό αλλάζει. Το κάνουμε στοχευμένα και με πρόγραμμα. Οι τελευταίες “πράσινες” αναπλάσεις αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που δείχνει το όραμά μας να “χτίσουμε” μία βιώσιμη πόλη για τα επόμενα χρόνια. Με καθημερινά έργα μικρής κλίμακας, αλλά υψηλής αξίας, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής των Αθηναίων», επισημαίνει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Το πρόγραμμα της ανάπλασης του πρασίνου υλοποιείται βάσει λεπτομερούς σχεδιασμού, που εξασφαλίζει πάνω από όλα την ορθή χρήση και κατανάλωση νερού, μέσω της αναβάθμισης και πλήρους αυτοματοποίησης του αρδευτικού συστήματος. Παράλληλα, αποκαθίστανται φθορές, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, αντικαθίστανται κυβόλιθοι και άλλες σκληρές επιφάνειες και «αναζωογονείται» ο αστικός εξοπλισμός (υπαίθρια καθιστικά, κάγκελα κλπ.).
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι, μέσα στον Αύγουστο, ολοκληρώθηκαν συνολικά 19 τέτοιες νέες πράσινες αναπλάσεις σε πυκνοδομημένες γειτονιές, όπως η Κυψέλη, η Νεάπολη, το Γουδή, ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο, ο Βοτανικός, τα Πατήσια, το Γκύζη και οι Αμπελόκηποι. Συγκεκριμένα, οι πλατείες Ασκληπιού, Κοτζιά, Αυδή, Φλέμινγκ, Λαού, Παπαδιαμάντη, Αμφιτρίτης, Αγίου Θωμά, Ιπποκρατείου, Αγ. Σώστη και Γκύζη, οι πεζόδρομοι Πυθέου, Αγ. Ζώνης και Φωκίωνος Νέγρη, ο Λόφος Λαμπράκη, οι Σ. Πάτση, Δουργούτι, Πύρλα και Δαγκλή, επανασχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και πλέον αποτελούν σύγχρονους χώρους αστικού πρασίνου και αναψυχής με σημαντικά περιβαλλοντικά και λειτουργικά οφέλη για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Οι εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, περιλάμβαναν τη φύτευση νέων δέντρων, χιλιάδων εποχιακών φυτών και θάμνων, αλλά και την τοποθέτηση χλοοτάπητα στους χώρους πρασίνου.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στις νησίδες επί των οδών Μπούσγου - Αλεξάνδρας, Καλλιρόης - Θεοφιλοπούλου και Κατεχάκη.
Ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, τόνισε: «Η καλύτερη προετοιμασία της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς και η διαχείριση και η επέκταση του πρασίνου, αποτελούν προτεραιότητες για τον δήμο Αθηναίων. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να αυξήσουμε τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο».
Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι οι εργασίες ανάπλασης, περιλάμβαναν εκτός από τις φυτεύσεις των δέντρων και των μεσογειακών φυτών, εμπλουτισμό του χώματος με εδαφοβελτιωτικά, τοποθέτηση χλοοτάπητα, όπου υπήρχε ανάγκη, και αναβάθμιση του συστήματος άρδευσης.