Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 10:38

Αγώνας δρόμου για την εκτόξευση της αποστολής Artemis I στη Σελήνη (βίντεο)

Οι μηχανικοί της NASA πρέπει να λύσουν σε 48 ώρες το πρόβλημα που προέκυψε στον κινητήρα του πυραύλου SLS.

Ήταν 30 Αυγούστου του 1984 όταν το διαστημικό λεωφορείο Discovery εκτοξευόταν με επιτυχία για το παρθενικό του ταξίδι στο Διάστημα. Τριανταοκτώ χρόνια μετά ανήμερα αυτής της επετείου το διαστημικό σκάφος Orion έπρεπε να βρισκόταν καθοδόν προς την Σελήνη στο δικό του παρθενικό ταξίδι στο Διάστημα. Όμως ένα τεχνικό πρόβλημα κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής εμπόδισε την εκτόξευση του τεράστιου και πανίσχυρου πυραύλου SLS που θα μετέφερε στο Διάστημα το Orion.

Ενα πρόβλημα στο σύστημα ψύξης του τρίτου κατά σειρά κινητήρα του SLS αποδείχθηκε αξεπέραστο και μόλις 40 λεπτά πριν την εκτόξευση η διαδικασία διακόπηκε. Η NASA αποφάσισε να αναβάλλει την εκτόξευση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο διοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον δήλωσε ότι η εκτόξευση θα πρέπει να γίνει όταν όλα είναι απολύτως έτοιμα και ασφαλή. 

Οι μηχανικοί της NASA εχουν περιθώριο 48 ωρών για να επιλύσουν το πρόβλημα ώστε να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου που είναι το επόμενο «παράθυρο» για την εκτόξευση. Αν οι μηχανικοί δεν ανάψουν πράσινο φως για την Παρασκευή θα γίνει αφαίρεση των καυσίμων του πυραύλου και αυτός θα οδηγηθεί στο... συνεργείο κάτι που σημαίνει ότι η θα παραμείνει εκεί για αρκετές εβδομάδες. Δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο SLS επιστρέψει στα στέγαστρα της NASA και ποιά θα είναι η τύχη της αποστολής Artemis I που συμπαρασύρει φυσικά ολόκληρο το πρόγραμμα και τις επόμενες αποστολές. 

Όπως έγινε γνωστό στον SLS έχουν τοποθετηθεί 14 κάμερες αεροδιαστημικής απεικόνισης κατασκευασμένες την εταιρία Imperx στη Βουλγαρία. Οι συσκευές είναι της σειράς Bobcat που μπορούν να λειτουργούν σε ένα εύρος θερμοκρασιών από μείον 40 Κελσίου έως 85 Κελσίου, αντέχουν σε ισχυρούς κραδασμούς και σε επιτάχυνση 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Οι συγκεκριμένες κάμερες επρόκειτο να παρακολουθούν τη λειτουργία των κινητήρων, τα συστήματα καυσίμων και τον διαχωρισμό της κάψουλας του πληρώματος Orion (Ωρίων), κατά την πρώτη πτήση στο πλαίσιο της αποστολής Artemis 1 στη Σελήνη.