Τα... ξίφη τους ακονίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη σημερινή μονομαχία στη Βουλή, καθώς θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ_ ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να γίνει μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης και μια πρόγευση του σκληρού ροκ που επικρατεί στην πολιτική σκηνή δόθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια όπου έγινε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Τα... ξίφη τους ακονίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη σημερινή μονομαχία στη Βουλή, καθώς θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να γίνει μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης και μια πρόγευση του σκληρού ροκ που επικρατεί στην πολιτική σκηνή δόθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια όπου έγινε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα.
Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα βασικά θέματα που πυροδοτούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Πρώτον πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως θέλει να παίξει καθυστερήσεις. Δεύτερον ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα διερευνήσει η εξεταστική επιτροπή, με την πρώτη μάχη να δίνεται σήμερα στην Ολομέλεια.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου». Να σημειωθεί πως η πρόταση για να περάσει αρκούν 120 ψήφοι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και υπέρ πρόκειται να ταχθούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη Νέα Δημοκρατία να προσανατολίζεται στο «παρών».
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει επέκταση της περιόδου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, προβάλλοντας το επιχείρημα πως πρέπει να εξεταστούν και οι παθογένειες του παρελθόντος. Και γαλάζιος στόχος είναι η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 2012 και να κληθούν μεταξύ άλλων στην επιτροπή τα πρόσωπα που διετέλεσαν διοικητές της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία.
Πρόκειται για μια πρόταση που προκαλεί αντιδράσεις, με το ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν θέλει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη. Μιλώντας στην Παρασκευή στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε προς την κυβερνητική πλευρά όσον αφορά στην εξεταστική «ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επεκταση από το 2012; Τον κ.Σαμαρά ή τον κ. Δένδια» . Για να προσθέσει «για να τελειώνουμε με τους φθηνούς συμψηφισμούς κάντε ξεχωριστή εξεταστική μόνο για το 2015 - 2019 . Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ έχει ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως είναι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και οι υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του κόμματος. Από εκεί και πέρα και η Ελληνική Λύση θα πει ναι στην πρόταση για την εξεταστική, ενώ συμφωνεί και με οποιαδήποτε πρόταση για επέκταση της περιόδου διερεύνησης. Τέλος ναι στην εξεταστική θα πει και το ΜέΡΑ 25.