Κανένας πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ποιος παρακολουθεί η ΕΥΠ, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν ο ίδιος γνώριζε ποιος παρακολουθείτο όταν ήταν στην πρωθυπουργία να το πει ανοιχτά.
Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιον ακούει η ΕΥΠ, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν ο ίδιος γνώριζε ποιος παρακολουθείτο όταν ήταν στην πρωθυπουργία, να το πει ανοιχτά. Απαντώντας στις σχετικές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε παράλληλα ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι «ενωμένη και συμπαγής» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
«Με κατηγορήσατε ότι εγώ έδωσα εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Αναρωτιόμουν μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ανοίγοντας τη δευτερολογία του.
«Ο κ. Βαρουφάκης τα μπαλαμούτιασε λίγο, αλλά ήταν σαφής και είπε ότι δεν ακούγατε κανένα πολιτικό, δημοσιογράφο. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν ακούγατε κανέναν; Αν το κάνετε θα έχετε παρανομήσει. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει δυνατότητα και δικαίωμα να γνωρίζει. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Το γνωρίζετε. Εκτός αν είχατε άλλη σχέση με την ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών οι οποίες είναι διαβαθμισμένες», συμπλήρωσε.
«Εγώ δεν γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω διότι τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας που εγκρίνει και νομιμοποιεί την όποια παρακολούθηση γίνεται» πρόσθεσε.
Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτηση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής γιατί παρακολουθείτο το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη είπε: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτη την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης υπό όρους μέσα από μία απορρητη διαδικασία ενημέρωσης. Γιατί δεν πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί;» διερωτήθηκε.
Σημείωσε ακόμη πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι «η διαδικασία ήταν νόμιμη και δεύτερον - κατά την εκτίμησή μου - τα φίλτρα που υπήρξαν δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, εξ'ου υπήρξε και η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του κ. Δημητριάδη». «Ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται από πριν, εκ των υστέρων ενημερώθηκα για την υπόθεση και γι' αυτό και παρενέβην» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Όσο περισσότερο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλάει για το πρώτο εξάμηνο του 2015, συμμερίζομαι αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από την απόλυτα καταστροφή. Ένας απόλυτος αχταρμάς, παρακολουθήσεων, δεν καταλάβαμε ποιος παρακολουθούσε ποιους. Δεν νομίζω ότι τιμά τον τέως πρωθυπουργό ότι αυτή η φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης. Ας είναι… Όλοι κρινόμαστε. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης».
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την πρωτολογία του. «Να σας συγχαρώ κ. Τσίπρα γιατί πραγματοποιήσετε μια ακόμα μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Προφανώς λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία. Δέχεστε αυτό που είπε ο υπουργός». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κατά την πρωτολογία του αναφέρθηκε σε μια συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής που ήταν απόρρητη. «Αναρωτιέμαι με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μία συνεδρίαση η οποία είναι μυστική. Διπλό σφάλμα. Είστε πολιτειακός παράγοντας ο οποίος χρησιμοποιεί φράσεις που ειπώθηκαν σε απόρρητη συζήτηση και τις διαστρεβλώνει. Δεν σας φτάνει που αναμεταδίδατε την άλλη συνεδρίαση, αλλά βάλατε και στο στόμα του νέου διοικητή της ΕΥΠ πράγματα τα οποία δεν είπε. Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους;».
naftemporiki.gr