Κόσμος
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 17:50

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την επίθεση στη Συρία

Η χθεσινή επιδρομή με ελικόπτερα στο χωριό της Συρίας πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε ότι αποτέλεσε μια επιτυχία στον αγώνα κατά των ξένων δυνάμεων. Η Συρία κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ.

Η χθεσινή επιδρομή με ελικόπτερα στο χωριό της Συρίας πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/27/1582658.htm , επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε ότι αποτέλεσε μια επιτυχία στον αγώνα κατά των ξένων δυνάμεων.

Από την πλευρά της η Συρία κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ για τη χθεσινή επίθεση, ανακαλώντας τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και στο Ιράκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Η Συρία καταδικάζει την επιθετική αυτή ενέργεια και καθιστά τις αμερικανικές δυνάμεις υπεύθυνες για την επίθεση και τις συνέπειές της», αναφέρει ανακοίνωση της συριακής κυβέρνησης.

O υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Γουάλιντ Αλ-Μουάλεμ κατήγγειλε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια «τρομοκρατική επίθεση» που κόστισε τη ζωή σε οκτώ Σύριους πολίτες.

«Οι Αμερικάνοι διέπραξαν την επίθεση μέρα μεσημέρι, αυτό σημαίνει ότι δεν επρόκειτο για λάθος, αλλά για προσχεδιασμένη ενέργεια, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρόκειται για εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Μουάλεμ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, ερωτηθείς για το περιστατικό, δήλωσε απλώς ότι «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε έρευνα», χωρίς να το επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.

Σημειώνεται πως η Δαμασκός και η Ουάσιγκτον διατηρούν ψυχρές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση Μπους κατηγορεί συχνά τη Συρία ότι αποτελεί πόρτα εισόδου για τους «ξένους τρομοκράτες» που θέλουν να πολεμήσουν στο Ιράκ.

Ωστόσο η βία έχει μειωθεί σημαντικά στο ιρακινό έδαφος και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι παρατηρούν εδώ και αρκετούς μήνες αυτοσυγκράτηση εκ μέρους των Ιρανών και των Σύριων σε ό,τι αφορά στις κινήσεις τους στο Ιράκ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε εξάλλου μόλις τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρεσβευτή της Συρίας στο Ιράκ. Πρόκειται για το πρώτο πρεσβευτή που απέστειλε η Δαμασκός στη Βαγδάτη εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι αντιδράσεις των άλλων χωρών σχετικά με το ζήτημα. Μετά τη Ρωσία http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/27/1582799.htm και η Γαλλία σχολιάζει τη χθεσινή επίθεση και ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση , εκφράζοντας παράλληλα την προσήλωσή της στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

«Επιθυμούμε να ριφθεί άπλετο φως στις ακριβείς συνθήκες αυτών των γεγονότων για τα οποία δεν διαθέτουμε ακριβείς πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ.

«Αν επιβεβαιωθεί ότι τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν σε συριακό έδαφος, υπενθυμίζουμε την προσήλωσή μας στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», πρόσθεσε ο Σεβαλιέ, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της Γαλλίας «στις οικογένειες των θυμάτων».