Πολιτική
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 07:59

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις

Μία πρόγευση στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στις κοινοβουλευτικές μάχες για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα δώσουν σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδριάζει για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ ακολουθεί η μάχη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή. 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Μία πρόγευση στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στις κοινοβουλευτικές μάχες για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα δώσουν σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδριάζει για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ ακολουθεί η μάχη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή. 

Ωστόσο τα κόμματα δίνουν ραντεβού και την επόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής αιτήματος για την σύσταση  εξεταστικής επιτροπής. Να σημειωθεί πως για να περάσει η σχετική πρόταση - την οποία ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πει πως θα ψηφίσει- απαιτούνται 120 βουλευτές.

Με τα …φώτα να στρέφονται την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Μια συνεδρίαση που ήδη έχει ανάψει φωτιές, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχαν ζητήσει να προηγηθεί της συνεδρίασης στην Ολομέλεια με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τη Νέα Δημοκρατία.

Τρία είναι τα  βασικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης που ζητούν απάντηση. Πρώτον : για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Δεύτερον: αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Τρίτον : αν χρησιμοποιείται το κακόβουλο λογισμικό predator.

 

ΝΔ: Επέκταση  του χρονικού ορίου διερεύνησης 

Με τη θέση πως  πρέπει να επεκταθεί η έρευνα σε βάθος χρόνου, «ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον» προσέρχεται η Νέα Δημοκρατία στις κοινοβουλευτικές μάχες. Το κυβερνών κόμμα  δεν θα καταθέσει  πρόταση για τη συγκρότηση δεύτερης εξεταστικής και θα αναμένει τη συνεδρίαση της Δευτέρας  για να περάσει η σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.

Από εκεί και πέρα θα κατατεθεί - όταν συνεδριάσει η επιτροπή- πρόταση για την επέκταση του χρόνου διερεύνησης (κάτι που αναμένεται θα οδηγήσει και σε νέα ψηφοφορία στην Ολομέλεια). Δίνοντας ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονομία είπε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα «να ακούσουμε και ανθρώπους που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της ΕΥΠ στο παρελθόν». 

Ωστόσο είναι δεδομένο πως η γαλάζια πρόταση για επέκταση- σε βάθος δεκαετίας- του διαστήματος που θα διερευνήσει  η εξεταστική δεν θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. Ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής τονίζουν την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα σε όσα έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα και να μην … πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Σφοδρή κριτική  στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, μιλώντας χαρακτηριστικά για «επιτελικό παρακράτος». Η Κουμουνδούρου εξαπολύει βέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκης, αναφέροντας πως «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης».

Όπως ήδη αναφέρθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παράλληλα θέτει το ερώτημα αν παρακολουθούνται  αλλά πρόσωπα και υπογραμμίζει : «Ας υποθέσουμε ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκληματικά επικίνδυνος και δεν γνωρίζει, αλήθεια δεν είχε την περιέργεια όταν απέπεμψε τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα να τους ρωτήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς; Πήρε κάποια απάντηση; Και αν ναι, ποια ήταν αυτή;».

Σχετικά με τα γαλάζια σχέδια για επέκτασης της περιόδου διερεύνησης πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά «υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει ότι αν το καθεστώς Μητσοτάκη είχε οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρόμοιες πρακτικές δεν θα το είχε ήδη βγάλει στο φως;». Και προσθέτουν «εκτός εάν στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεν  έχει τίποτα να φοβηθεί».

 

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής: Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια κουκουλώματος

«Είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα  τοξική πολιτική αντιπαράθεση με τελικό στόχο τη συγκάλυψη» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ασκώντας σε υψηλούς τόνους κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια κουκουλώματος όσο και αν το επιχειρούν ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν νοείται να θεωρείται κανονικότητα η παράνομη συνακρόαση μέσω ΕΥΠ αλλά και η βιντεοσκόπηση μέσω Predator πολιτικών και δημοσιογράφων εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς» τονίζεται χαρακτηριστικά 

Η Χαριλάου Τρικούπη ζητά να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε ακρόαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ  Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος σημείωσε χθες πως «έχουν περάσει τόσες εβδομάδες και είναι αδιανόητο να προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης -που έχει προσωπική ευθύνη και πρέπει να απολογηθεί πλέον στον ελληνικό λαό- και η κυβέρνηση να συγκαλύψουν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο».

 

ΚΚΕ: Να  αναδειχθεί το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις

Το  ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στο σχετικό αίτημα, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριληφθούν τόσο η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση “συνακροάσεων-υποκλοπών” στην έδρα της ΚΕ του κόμματος στον Περισσό (υπάρχουν καταγγελίες από το 2016). Παράλληλα τονίζεται πως «η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί».

Τέλος επισημαίνεται σε ανακοίνωση πως «πάνω απ’ όλα το ΚΚΕ θα επιχειρήσει να αναδείξει το σκοτεινό κι επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και έχουν ψηφίσει τα υπόλοιπα κόμματα, το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης και παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών». 

 

Ελληνική Λύση: Καμία απόπειρα συγκάλυψης ή κομματικής εργαλειοποίησης

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση τονίζει πως «δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης ή κομματικής εργαλειοποίησης της υπόθεσης. Θα απαιτήσουμε την λογοδοσία τόσο των πολιτικών προϊσταμένων όσο και των ιδιωτών που εμπλέκονται στην ζοφερή αυτή υπόθεση».  Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσει και την υπόθεση κατασκοπείας των 17 Ελλήνων βουλευτών, η οποία φέρεται να ξεκίνησε το 2016 καθώς και τις καταγγελίες για την παρακολούθηση και άλλων πολιτικών προσώπων.

 

ΜέΡΑ25: Να ενημερώσει η κυβέρνηση ποιους πολιτικούς  και δημοσιογράφους παρακολουθεί 

Στο ζήτημα των παρακολουθήσεων αναφέρεται το ΜέΡΑ25, επισημαίνοντας πως  πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που άπτεται της ίδιας της δημοκρατίας μας. Ειδικότερα σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται «είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ πολιτικών και δημοσιογράφων και καλούμε την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει άμεσα και θεσμικά ποιους ακόμα παρακολουθεί από πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, και να σταματήσει άμεσα κάθε τέτοια αδιανόητη παρακολούθηση».