Κόσμος
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 08:30

Συρία: Διάβημα στον ΟΗΕ για την επίθεση των ΗΠΑ στα σύνορα με το Ιράκ

Η Συρία κάλεσε χθες Τρίτη με επιστολή της τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την ενδεχόμενη επανάληψη της επίθεσης των ΗΠΑ σε Συριακό έδαφος, την Κυριακή, αλλά και να καταστήσει υπεύθυνη για το αιματηρό επεισόδιο την κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Η Συρία κάλεσε χθες Τρίτη με επιστολή της τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την ενδεχόμενη επανάληψη της επίθεσης των ΗΠΑ σε Συριακό έδαφος, την Κυριακή, αλλά και να καταστήσει υπεύθυνη για το αιματηρό επεισόδιο την κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Η Ουάσινγκτον έχει αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επίσημα την ανάμειξη των δυνάμεων των ΗΠΑ στην επιδρομή, κοντά στην μεθόριο Συρίας-Ιράκ. Κάτοικοι της περιοχής και Σύροι αξιωματούχοι είπαν ότι Αμερικανοί στρατιώτες που έφθασαν στην περιοχή με ελικόπτερα σκότωσαν οκτώ αμάχους.

Σε επιστολή του με παραλήπτες τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και τον πρεσβευτή της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη Ζιανγκ Γιέσουϊ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπάσαρ Τζα'αφάρι καταδίκασε την «κατάφωρη επιθετική ενέργεια» από μέρους των αμερικανικών δυνάμεων, καλώντας τον Μπαν Κι-μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναλάβουν την ευθύνη τους να αποτρέψουν κάθε επανάληψη αυτής της κατάφωρης παραβίασης και να καταστήσουν υπεύθυνο τον επιτιθέμενο για το θάνατο αθώων Σύρων πολιτών».

Ο Τζα'φάρι ανέφερε ότι η επιδρομή «καταδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική που έφερε μόνο θάνατο και καταστροφή στην περιοχή».

Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ να διεξάγει πλήρη έρευνα και να διασφαλίσει ότι το έδαφός του δε θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να εξαπολυθούν παρόμοιες επιθέσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας διατηρώνοντας την ανωνυμία του είπε ότι η επιδρομή των δυνάμεων των ΗΠΑ πιστεύεται ότι είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός στελέχους της αλ Κάιντα που συνέβαλε στη λαθραία είσοδο μαχητών της οργάνωσης στο Ιράκ. Η Δαμασκός το διέψευσε.

Ο Τζα'αφάρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απέφυγε να δηλώσει εάν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει απόφαση καταδίκης της επίθεσης. Είπε ότι εναπόκειται στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου να αναλάβει όποια δράση θεωρεί προσήκουσα.

Ωστόσο ο Σύρος αξιωματούχος τόνισε ότι θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταστήσει τις ΗΠΑ υπεύθυνες «πολιτικά» όσο και «ηθικά».

Οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα αρνησικυρίας και μπορούν να ασκήσουν veto για να αποτρέψουν την ψήφιση «καταδικαστικής» απόφασης για το συμβάν.