Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Κατάρ απέλασε δεκάδες ξένους εργάτες που «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, δήλωσε βρετανική ΜΚΟ.
Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Κατάρ απέλασε δεκάδες ξένους εργάτες που «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, δήλωσε βρετανική ΜΚΟ.
Οι αρχές του Κατάρ, που επικρίνονται τακτικά από διεθνείς ΜΚΟ για τη μεταχείριση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από την Ασία, ιδίως στα μεγάλα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, επιβεβαίωσαν την κράτηση διαδηλωτών, αλλά αρνήθηκαν να πουν εάν κάποιοι είχαν απελαθεί.
Κατά τη διάρκεια μικρής διαδήλωσης στις 14 Αυγούστου, τουλάχιστον 60 εργαζόμενοι - ορισμένοι από τους οποίους δεν είχαν πληρωθεί για επτά μήνες - απέκλεισαν την κυκλοφορία έξω από την εταιρεία Al Bandary στη Ντόχα.
«Μιλήσαμε με εργάτες που διαμαρτύρονταν και έναν που απελάθηκε στο Νεπάλ. Επιβεβαιώσαμε ότι επέστρεψε στην πατρίδα του και ότι άλλοι από το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες έχουν επίσης απελαθεί», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του συμβουλευτικού οργανισμού Equidem, Μουσταφά Κάντρι.
Η κυβέρνηση του Κατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι «ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν για παραβίαση των νόμων για τη δημόσια ασφάλεια». «Μια μειοψηφία ανθρώπων που δεν διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά και ενήργησαν κατά παράβαση των νόμων για τη δημόσια ασφάλεια κινδυνεύουν να απελαθούν με δικαστική απόφαση», πρόσθεσε στην ανακοίνωση χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Το υπουργείο Εργασίας είπε από την πλευρά του ότι κατέβαλε τους μισθούς των εργαζομένων στο Al Bandary, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι είχαν γίνει «μέτρα» κατά της εταιρείας, η οποία ήταν ήδη υπό έρευνα για μη καταβολή μισθών.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενίσχυσαν τις εκστρατείες τους ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κάλεσαν τη FIFA να καταβάλει αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.
Όμως η Ντόχα αμύνεται τονίζοντας ότι έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών των αλλοδαπών εργαζομένων, εφαρμόζοντας κατώτατο μισθό και λαμβάνοντας μέτρα κατά ορισμένων εργοδοτών που εμπόδισαν τους υπαλλήλους τους να φύγουν από τη χώρα ή να αλλάξουν δουλειά.
Πηγή: Le Figaro