Πολιτική
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 16:46

Μπακογιάννη: Μη ικανοποιητική η πρόταση Νίμιτς, αλλά...

Η τελευταία πρόταση Νίμιτς δεν είναι ικανοποιητική σε μία σειρά σημείων που είναι είτε απορριπτέα, είτε προβληματικά, είτε ασαφή. Μόνο με τις απαραίτητες διευκρινίσεις και διορθώσεις, το κείμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη λύσης, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ενημέρωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, για τις ελεξίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ειδικά για την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς.

Η πρόταση τόνισε, δεν είναι ικανοποιητική σε μία σειρά σημείων που είναι είτε απορριπτέα, είτε προβληματικά, είτε ασαφή. Μόνο με τις απαραίτητες διευκρινίσεις και διορθώσεις, το κείμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη λύσης, υπογράμμισε.

Όπως επεσήμανε η υπουργός, η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία δεν είναι η τελική, δεν έχει το χαρακτήρα «take it or leave it», ενώ λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ορισμένες σημαντικές παραμέτρους της ελληνικής θέσης που παραμένει σταθερή: Μία σύνθεση ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Στο σημείο αυτό η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι πρώτον, η ελληνική πλευρά μιλάει με την ίδια γλώσσα εντός και εκτός των συνόρων. «Λέμε τα ίδια και ιδιωτικά και δημόσια», τόνισε, «με αποτέλεσμα οι ελληνικές θέσεις να είναι κρυστάλλινες και ξεκάθαρες σε όλους».

Δεύτερον, η διαπραγμάτευση είναι μία, ενιαία και συνολική. «Εργαζόμαστε για μια οριστική λύση. Δεν θέλουμε να αφήσουμε σκιές. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ο πυρήνας του ζητήματος βρίσκεται στις αλυτρωτικές λογικές», σημείωσε η υπουργός.

Τρίτον, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται διαπραγμάτευση έξω από και πέρα από το πλαίσιο που καθορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στις αποκαλύψεις για υπαγόρευση της τελευταίας πρότασης Νίμιτς από την Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «είναι άλλο να εκδηλώνεται ενδιαφέρον ενθάρρυνσης και υποβοήθησης των διαπραγμα-τεύσεων - άλλωστε αυτό κάνει η Ελλάδα σε όλες τις διεθνείς επαφές της με φίλους εταίρους και συμμάχους - και κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό, είναι τυχόν απόπειρες άμεσης ή έμμεσης απαξίωσης ή και υπονόμευσής τους».

Η υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας για καλλιέργεια -«απολύτως συνειδητά»- ακραίου εθνικισμού άλλων εποχών στην κοινή γνώμη της χώρας του, για να δαιμονοποιήσει την Ελλάδα και να την καταστήσει ψευδώς εχθρό στα μάτια του λαού της ΠΓΔΜ, διαστρέφοντας χωρίς μέτρο την πραγματικότητα και την αλήθεια.

«Δυστυχώς, ο κ. Γκρούεφσκι συνειδητά έχει επιλέξει την αδιαλλαξία. Την έχει επιλέξει σε βάρος της ίδιας της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής της χώρας και του λαού του. Αντ' αυτού, φαίνεται ότι προκρίνει την εμπέδωση και ενίσχυση της προσωπικής πολιτικής του επικράτησης στη γειτονική χώρα», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν φαίνεται πως υπάρχει έδαφος για να προταθεί χρόνος για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σκοπίων.

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ιδιότυπο δυαδικό σύστημα εκπροσώπησης της ηγεσίας των Σκοπίων στη διαπραγματευτική διαδικασία -με τον διαπραγματευτή κ. Ντιμιτρώφ να εκπροσωπεί τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον κ. Μ. Πρότουγκερ, τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι- καθώς επίσης και για σοβαρά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία και τη δεσμευτικότητα των θέσεων που προβάλλονται από την άλλη πλευρά, γεγονός που όπως είπε, δεν συμβάλλει στην αναγκαία για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση, σαφήνεια.

«Είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την προοπτική της υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευσης και να την οδηγήσουμε σε αίσια έκβαση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται απ' όλους σύνεση και αίσθημα ευθύνης», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά και εποικοδομητικά στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση. Επιθυμούμε ειλικρινά την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα δεν βραδυπορεί, ούτε και βιάζεται όμως. Όπως έχει κάθε δικαίωμα, ζητά να ξεκαθαρισθούν οι κανόνες του παιγνιδιού. Ζητά να σταματήσουν οι προκλητικές συμπεριφορές του κ. Γκρούεφσκι και της κυβέρνησής του».

Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν έχει κοινοποιήσει στον κ. Νίμιτς τις παρατηρήσεις της για τις αλλαγές, τις απαλείψεις και τις διευκρινίσεις που θεωρεί ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν, κατι όμως που όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, το πράξει αναλυτικά στο προσεχές χρονικό διάστημα.