Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ενημέρωση της γαλλικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ενημέρωση της γαλλικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.
Ο Μακρόν ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποστολή στην Ουκρανία επιθεωρητών που θα εξετάσουν την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την ασφάλεια των μεγαλύτερων πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Αν και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, την ευθύνη για τη λειτουργία τους εξακολουθούν να έχουν ουκρανοί επιστήμονες.
Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν το ζήτημα της «πυρηνικής τρομοκρατίας της Ρωσίας» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι αξιωματούχοι που εγκατέστησε η Ρωσία στις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Ενέρχονταρ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, οι αρχές που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στην Ενέρχονταρ είπαν πως οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη στις 3.00 μ.μ. τοπική ώρα και τις κατηγόρησαν ότι το κάνουν αυτό ώστε να προκαλέσουν τη Ρωσία να ανταποδώσει τα πυρά.
Η ουκρανική πλευρά δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα του Reuters για σχόλια.
Το Reuters δεν μπορεί προσώρας να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τον τελευταίο αυτό βομβαρδισμό.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο σταθμός, που εξακολουθεί να λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό, παραμένει κοντά στις γραμμές του μετώπου και έχει χτυπηθεί από οβίδες πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, εγείροντας φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τα πυρά στο και γύρω από το συγκρότημα του πυρηνικού αντιδραστήρα στη νότια Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει τους Ρώσους στρατιώτες που κατευθύνουν πυρά στον σταθμό ή τον χρησιμοποιούν ως βάση για να πυροβολούν από εκεί ότι θα αποτελέσουν "ειδικό στόχο" για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει κάνει έκκληση για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP