Δράμα χωρίς τέλος εξελίσσεται στην νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι, όπου εχούν εγκλωβιστεί 39 μετανάστες και παραμένουν αβοήθητοι εδώ και μέρες.
Δράμα χωρίς τέλος εξελίσσεται στην νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι, όπου εχούν εγκλωβιστεί 39 μετανάστες και παραμένουν αβοήθητοι εδώ και μέρες.
Η τραγωδία κορυφώθηκε όταν ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, δαγκώθηκε από σκορπιό, και τελικά πέθανε, αφού δεν είχε ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οκράχρονη παρέμενε άταφη. Η μητέρα της προσπαθούσε να «συντηρήσει» την σορό της στα κρύα νερά του ποταμού μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Τελικά όμως το κοριτσάκι θάφτηκε,ενώ ήδη πολλοί παρέπεμπαν στην Αντιγόνητου Σοφοκλη.
Το θέμα. έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ωστόσο λύση δεν δίνεται, καθώς η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως, σύμφωνα με τις συντεταγμένες, οι πρόσφυγες βρίσκονται επι τουρκικού εδάφους.
Σε σχετική ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.
«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Ανησυχούμε επίσης σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας», απάντησε ο υπουργός.
Νέα διευκρινιστική ανακοίνωση έβγαλε και σήμερα η ΕΛ.ΑΣ, όπου αναφέρουν πως έχουν ενημερώσει την Τουρκία για το θέμα:
«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.
Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».
ητά η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου και καταγγέλλει πως το 5χρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού, παραμένει άταφο.
Σε ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου αναφέρει:
«Ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρήκε τραγικό θάνατο και παραμένει, εδώ και μέρες, άταφο σε μια νησίδα του Έβρου, μαζί με εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Μετά από πιέσεις 3 ημερών η ΕΛΑΣ δήλωσε ότι η νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης».
Στη σχετική ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook η κ. Σβίγκου προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό αρχαίας τραγωδίας στα σύνορά μας με την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής χωρίς καμία κινητοποίηση, ενώ κι άλλες ζωές κινδυνεύουν». Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ.Μηταράκης αντί να περιορίζεται σε σχόλια στο Twitter οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τις ευρωπαικές αρχές και την τουρκική πλευρά ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό ζητά ο ΟΗΕ, αυτό απαιτεί ο πολιτισμός μας».