Κόσμος
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 16:21

Παραδοχή Ταλάτ για την πλήρη εξάρτηση από την Τουρκία

Την πλήρη εξάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου -πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά- από την Τουρκία παραδέχθηκε σε συνέντευξη του σε τουρκοκυπριακό κανάλι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Την πλήρη εξάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου -πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά- από την Τουρκία παραδέχθηκε σε συνέντευξη του σε τουρκοκυπριακό κανάλι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Όπως είπε στη συνέντευξή του, δεν μπορεί να κάνει βήμα, δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτε χωρίς την Τουρκία.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού αν του έλεγε η Αγκυρα να πράξει κάτι τέτοιο και εξήγησε: «Αν τις σχέσεις μου με τον κόσμο τις εξασφαλίζει η ¶γκυρα, το να στέκω στα πόδια μου οικονομικά μού το εξασφαλίζει η Αγκυρα, η σύνδεσή μου με τον κόσμο εξασφαλίζεται από την Αγκυρα, χωρίς το 0090 (διεθνής κώδικας Τουρκίας) κανείς δεν θα μπορούσε να τηλεφωνήσει εδώ, χωρίς να γράφει Μερσίνη 10, Τουρκία, κανείς δεν θα μπορούσε να στέλνει γράμματα. Αυτά είναι πραγματικότητες που μπορείς να απαρνηθείς; Είναι πραγματικότητες που ξέρουμε».

«Μία χώρα που εξασφαλίζει όλα αυτά, αν μας έλεγε "όχι, αδερφέ μου, δεν μπορείς να παρακαθίσεις (σσ στις συνομιλίες), αν παρακαθίσεις, τίποτα από όλα αυτά δεν θα σου εξασφαλίσω", τί θα γινόσουν; Θα εξαφανιζόσουν, θα σβηνόσουν από τον χάρτη. Επιπλέον, έχω ανάγκη τη στήριξη σε αυτή τη διαδικασία. Στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα αντιμετωπίσεις διάφορες δυσκολίες και κάποιος πρέπει να σε στηρίξει», υποστήριξε ο κ,, Ταλάτ.

Μιλώντας, εξάλλου, στην παρέλαση για τη μέρα της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο κ. Ταλάτ δήλωσε πως ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του στις συνεχιζόμενες συνομιλίες, ενώ δεν απέφυγε να απευθυνθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια σημειώνοντας πως «το Κυπριακό δεν έχει αρχίσει το 1974».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξήγησε τη θέση του στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και προδήλως παρέπεμψε σε μια αποδυναμωμένη κεντρική κυβέρνηση, σε συνομοσπονδία. Παράλληλα επέμεινε στην πολιτική ισότητα των δύο μερών, υποστηρίζοντας ότι «πάνω-κάτω τα Ηνωμένα Εθνη ορίζουν την πολιτική ισότητα ως αριθμητική».

«Η πολιτική ισότητα σημαίνει ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενεργή συμμετοχή στους θεσμούς, η μια κοινότητα δεν θα επιβάλλεται στην άλλη, το κεντρικό κράτος, δηλαδή, η ομοσπονδιακή διακυβέρνηση δεν θα επιβάλλεται στις επιθυμίες των συνιστώντων κρατιδίων, θα υπάρχει ίσο καθεστώς των συνιστώντων κρατιδίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

πηγή ΑΠΕ