Απόψεις
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 07:00

7 επισημάνσεις

ΣΤΟ ΣΎΝΟΛΌ ΤΟΥΣ τα πολιτικά κόμματα έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην υπόθεση παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, πριν ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟK - Κινήματος Αλλαγής.

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

 

Στο σύνολό τους τα πολιτικά κόμματα έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην υπόθεση παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, πριν ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟK - Κινήματος Αλλαγής.

Δεν γνωρίζουμε αν όντως πρόκειται για ένα ελληνικό Watergate, αυτό θα φανεί, εξάλλου, τις επόμενες ημέρες -αναμένουμε και τη συζήτηση της υπόθεσης στη Βουλή-, γνωρίζουμε όμως ότι:
- Αν κάτι είναι «νόμιμα λάθος», δηλαδή «νόμιμο» και ταυτόχρονα «λάθος», το «λάθος» δεν εντοπίζεται στα πρόσωπα, αλλά στον νόμο.
- Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αν και εφόσον, λοιπόν, υπήρξαν ενδείξεις για την τέλεση παράνομης πράξης, η ΕΥΠ όφειλε να κινηθεί ανάλογα.
- Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προδικάζει τα αποτελέσματα ερευνών της ΕΥΠ.
- Όταν δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους κινήθηκε όπως κινήθηκε η ΕΥΠ, κάθε συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι είτε αίολο είτε πολιτικά υποκινούμενο.
- Μέχρι σήμερα υποβαθμίστηκε, πολιτικά, το γεγονός πως των όσων έπραξε η ΕΥΠ προηγήθηκε, όπως προβλέπει ο νόμος, εισαγγελική εντολή.
- Οι πληροφορίες τις οποίες συλλέγει και διαχειρίζεται η ΕΥΠ προφανώς και είναι «ευαίσθητες». Δύσκολα, λοιπόν, μπορούν να τύχουν της απόλυτης δημοσιότητας, όπως πολλές φορές συμβαίνει με άλλες υποθέσεις που απασχολούν το πολιτικό σκηνικό.
- Ωστόσο, από τη στιγμή κατά την οποία η έρευνα της ΕΥΠ είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιήσει με κάποιο τρόπο, τα αποτελέσματά της, ώστε να μη μένουν «σκιές» εναντίον κανενός.