Υγεία
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 11:18

Langya: Τι ξέρουμε για τον ιό που εντοπίστηκε στην Κίνα

Ένας νέο ιός στην Κίνα- με δεκάδες κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής- έχει προσεκλύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι το παθογόνο μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ένας νέο ιός στην Κίνα- με δεκάδες κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής- έχει προσεκλύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι το παθογόνο μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο νέος ιός Langya henipavirus (LayV) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοανατολικές επαρχίες Σανντόνγκ και Χενάν στα τέλη του 2018, αλλά επισήμως αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες μόνο την περασμένη εβδομάδα. Ο ιός βρέθηκε χάρη σε ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης για ανθρώπους με πυρετό και πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην ανατολική Κίνα.

Ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.  Οι ερευνητές εξέτασαν άγρια ​​ζώα και βρήκαν το ιικό RNA του LayV σε περισσότερα από το ένα τέταρτο των 262 θηλαστικών του είδους μυγαλή, «ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η μυγαλή μπορεί να είναι μια φυσική δεξαμενή». Ο ιός ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων.

Οι αρχικές έρευνες για τον ιό περιγράφηκαν σε αλληλογραφία που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία στο New England Journal of Medicine (NEJM) την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμπτώματα

Ο ιός προκάλεσε στους ασθενείς συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν πυρετό, είπαν οι επιστήμονες. Ο ιός ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τα 35 άτομα, υποδηλώνοντας ότι «ο LayV ήταν η αιτία της εμπύρετης ασθένειας».

Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ήταν σε στενή επαφή ή είχαν κοινό ιστορικό έκθεσης, υποδηλώνοντας ότι η ανθρώπινη μόλυνση μπορεί να είναι σποραδική, είπαν οι ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι από τον ιό LayV μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον καθηγητής Γουάνγκ Λίνφα της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, που συμμετείχε στην μελέτη του NEJM, τα κρούσματα του ιού LayV «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά» μέχρι στιγμής και «δεν υπάρχει ανάγκη για πανικό». 

Τι ξέρουμε ως τώρα - Πώς μεταδίδεται 

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα περισσότερα από τα 35 κρούσματα αφορούν αγρότες. Μεταξύ των ατόμων που επίσης μολύνθηκαν είναι εργάτες εργοστασίων. «Η ανίχνευση επαφών εννέα ασθενών με 15 μέλη της οικογένειας στενής επαφής δεν αποκάλυψε μετάδοση LayV από στενή επαφή, αλλά το μέγεθος του δείγματός μας ήταν πολύ μικρό για να προσδιορίσει την κατάσταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία του γονιδιώματος LayV και προσδιόρισαν ότι πρόκειται για ιό henipa, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών RNA που περιλαμβάνει επίσης τον ιό Hendra και τον ιό Nipah. Ο ιός Hendra – που επηρεάζει τα άλογα και τους ανθρώπους και προέρχεται από την Αυστραλία – και ο ιός Nipah – που έχει προκαλέσει εστίες ασθενειών στη νοτιοανατολική Ασία – έχουν και οι δύο συσχετιστεί με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο LayV σχετίζεται περισσότερο με τον ιό Mojiang, ο οποίος εντοπίστηκε στη νότια Κίνα.

Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση και η καταστροφή της φύσης θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο, σε γεγονότα γνωστά ως «ζωονοσογόνες διαρροές».

Η εξάπλωση μικροβίων από τα ζώα στους ανθρώπους, που ονομάζεται ζωονόσος, είναι κάτι σύνηθες, καθώς ευθύνεται για περισσότερες από 6 στις 10 γνωστές μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τις περισσότερες φορές προκαλούν περιορισμένες ασθένειες, που περιορίζονται χωρίς να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Στον απόηχο του Covid-19, ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα συστήματα παρακολούθησης και συλλέγουν νέα παθογόνα.

Πλέον απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της μόλυνσης, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πεκίνο, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν δήλωσαν ότι παρακολουθούν την εξάπλωσή του. 

naftemporiki.gr