Σιγή ιχθύος για την υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και δύο δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και το ηλεκτρονικό σύστημα Predator τηρούν μέχρι στιγμής οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης και σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Σιγή ιχθύος για την υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και δύο δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και το ηλεκτρονικό σύστημα Predator τηρούν μέχρι στιγμής οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης και σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ.
Πέραν του κυβερνητικού εκπροσώπου και ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι πλέον εμφανές ότι τα περισσότερά γαλάζια στελέχη αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το θέμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στην εισαγγελία στοιχεία της Κομισιόν που απέδειξαν ότι επιχειρήθηκε η παγίδευση του κινητού τηλεφώνου του. Μάλιστα, η επιβεβαίωση ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί τρείς μήνες το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη επέτεινε την «αφωνία» των γαλάζιων στελεχών που προτιμούν να τοποθετούνται για οτιδήποτε άλλο απασχολεί την κοινή γνώμη παρά για αυτή τη σκοτεινή υπόθεση η οποία χαρακτηρίζεται «ελληνικό Watergate» από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης (Le Monde, Liberation, Guardian) ή και Predatorgate (Politico).
Χαρακτηριστικό των επιφυλάξεων των κυβερνητικών στελεχών να «βάλουν πλάτη» στους χειρισμούς της υπόθεσης είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις διαρροές που σημείωναν ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη προέκυψε μετά από αίτημα ξένων μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα οι επίσημες δηλώσεις της πρεσβείας της Ουκρανίας και της Αρμενίας ότι δεν είχαν την παραμικρή εμπλοκή στις ελληνικές υποκλοπές δεν έχουν γίνει ακόμη αντικείμενο σχολιασμού.
Αντίστοιχα, η πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών αλλά και οι πολυάριθμοι νομικοί που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη επί του ισχυρισμού του πρωθυπουργού ότι ήταν νόμιμη η παγίδευση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από τη στιγμή που έγινε με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το επιχείρημα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και άλλων συνταγματολόγων οι οποίοι ανέφεραν ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη παραβίασε το Σύνταγμα και συνιστά καταφανώς αξιόποινη πράξη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η γαλάζια αμηχανία για τα παγιδευμένα τηλέφωνα δεν περιορίζεται σε στελέχη της Καραμανλικής ή της Σαμαρικής πτέρυγας του κόμματος αλλά περιλαμβάνει και πληθώρα «Μητσοτακικών» στελεχών που μέχρι στιγμής δεν δείχνουν διάθεση να ριχτούν σε μια μάχη υπέρ της κυβέρνησης σε αυτή την αρένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η στάση αναμονής της γαλάζιας ΚΟ οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Πρώτον ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να μην έχει αποκαλυφθεί ακόμη όλο το εύρος των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και το predator και οι υποθέσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη να αποτελούν απλώς την κορυφή ενός παγόβουνου με το οποίο κανείς δεν θέλει να έρθει σε «επαφή». Δεύτερον, η ίδια η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει ένα συνεκτικό αφήγημα για το τι συνέβη πραγματικά όσον αφορά τους αυτουργούς των υποκλοπών και τα κίνητρά τους ενώ οι γενικόλογες αναφορές σε αόριστους «εθνικούς λόγους» αποδεικνύονται μέχρι στιγμής πολιτικά μη υπερασπίσιμες.
Εξεταστική, προανακριτική και πρόταση μομφής
Οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών αναμένονται πάντως ραγδαίες και τα γαλάζια στελέχη ακόμη και αν παραμείνουν σιωπηρά είναι βέβαιο ότι σύντομα θα κληθούν να στηρίξουν με την ψήφο τους τις κυβερνητικές επιλογές και ενδεχομένως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και αυτό γιατί έχει ήδη αποφασιστεί ομόφωνα η διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να υποβάλει αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής ή ακόμη και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.