Πολιτική
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 15:23

Μέτρα θωράκισης των νέων έναντι της κρίσης ζήτησε ο Αλ. Αλαβάνος

Μέτρα θωράκισης των νέων έναντι των επερχόμενων συνεπειών της οικονομικής κρίσης ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Μέτρα θωράκισης των νέων έναντι των επερχόμενων συνεπειών της οικονομικής κρίσης ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αναφέροντας πως «η σημερινή νέα γενιά έχει να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα με κείνα που έζησε η γενιά του 1929 τις επόμενες δύο δεκαετίες της κρίσης», υποστήριξε πως «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι που απαιτεί άμεσα μέτρα-άμυνα» ζητώντας «ειδικά μέτρα» για τους νέους με προτεραιότητα έκτακτο πρόγραμμα εξασφάλισης 50.000 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ.

Αμφισβητώντας την αιτιολόγηση από πλευράς ΝΔ των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σημείωσε: «Αν είναι τόσο θετικά για το κράτος, προτείνουμε να δίνετε κάθε μήνα 28 δισ.».

Επίσης ανέφερε πως τα δύο μεγάλα κόμματα διατυπώνουν «αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά», αφού «η ΝΔ συνεχίζει τις πολιτικές Σημίτη». Κατέθεσε μάλιστα στοιχεία για τις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία «απέφεραν για την μεν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 7 δισ. για δε της ΝΔ 3 δισ.».

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα υποστήριξε πως «ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην έκρηξη των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, γεγονός που οδήγησε στο να ζει ένα τεράστιο κομμάτι των Ελλήνων με δανεικά, καταναλώνοντας το μελλοντικό εισόδημα».

«Πρόκειται για το αυγό του φιδιού» συμπλήρωσε και ζήτησε να μην επιτρέπεται η επιβολή επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες, μεγαλύτερου του πραγματικού τραπεζικού ορίου.