Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πολύ λίγα ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκρουση, σύμφωνα με τον Κινέζο πρέσβη στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ.
Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πολύ λίγα ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκρουση, σύμφωνα με τον Κινέζο πρέσβη στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ.
Σε άρθρο του στη Washington Post ο Γκανγκ εξηγεί γιατί η Κίνα εναντιώθηκε στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, τονίζοντας ότι όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αίσθημα ευθύνης.
Ο Γκανγκ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά ανεύθυνες, προκλητικές και επικίνδυνες κινήσεις», υποστήριξε πως η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, «έσπασε» ανοιχτά τη δέσμευση της Αμερικής να μην αναπτύξει επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πολιτική της Μίας Κίνας η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα. Η πολιτική της αυτή είναι θεμελιώδης στη χάραξη της κινεζικής στρατηγικής και διπλωματίας και είναι βασικός πυλώνας των σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ, αφού και οι δεύτερες την αναγνωρίζουν με αποτέλεσμα να έχουν επισήμες διπλωματικές σχέσεις μόνο με το Πεκίνο και όχι με την Ταϊβάν.
Σύμφωνα πάντως με τις ΗΠΑ η επίσκεψη της Πελόζι δεν αναιρεί ούτε αλλάζει την δέσμευση των ΗΠΑ στην πολιτική της Μίας Κίνας.
«Η αρχή της μίας Κίνας αποτελεί μέρος της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης και έχει γίνει μια γενική διεθνής συναίνεση. Ως χώρα που θεωρεί τον εαυτό της ως πρωταθλητή της ''διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες'', οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει φυσικά να τηρούν την αρχή της μίας Κίνας», σημειώνει ο Κινέζος πρέσβης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για μια ευρύτερη προσπάθεια να αλλάξουν μονομερώς το status quo στην Ταϊβάν και τη μεταπολεμική διεθνή τάξη.
Διαμηνύοντας ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει να χωριστεί η Ταϊβάν από αυτήν με οποιαδήποτε μορφή, ο Γκανγκ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ταϊβάν ως μέσο για τον περιορισμό της Κίνας. Στέκεται επίσης στο συμβολισμό της επίσκεψης και παράλληλα σημειώνει ότι το ερώτημα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία και την ενότητα της Κίνας, αλλα΄όχι τη δημοκρατία.
«Με τον Covid-19 και τη σύγκρουση στην Ουκρανία να εξελίσσονται σε παρατεταμένες κρίσεις, είναι καιρός η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν τη συνεργασία και να εργαστούν με άλλες χώρες για να βρουν λύσεις. Αντίθετα, ορισμένοι πολιτικοί επιλέγουν να βλάψουν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας, είτε για να αναζητήσουν τα φώτα της δημοσιότητας είτε για να εδραιώσουν την πολιτική τους κληρονομιά. Οι ενέργειές τους μόνο θα διαβρώσουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και θα υποβάλουν τους λαούς και τους στρατούς μας σε κίνδυνο», προειδοποιεί.
naftemporiki.gr