Κόσμος
Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2008 12:07

«Θα κλείσω το Γκίτμο» δεσμεύθηκε ο Ομπάμα

Για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο δεσμεύθηκε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο δεσμεύθηκε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Παρασκευή από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κλείσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται ύποπτοι ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, χωρίς πάντως να δώσει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

"Θέλω να κλείσω το Γκίτμο (σ.σ. η φυλακή στο Γκουαντάναμο εν συντομία στην αργκό των αμερικανικών ΜΜΕ) όσο πιο γρήγορα μπορούμε να το κάνουμε -- με σωφροσύνη", είπε ο Ομπάμα. "Δε θα ορίσω την ακριβή χρονική στιγμή", πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα κι ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Τζον Μακέιν έχουν αμφότεροι δηλώσει ότι θέλουν να κλείσουν τη φυλακή, που έχει χαρακτηριστεί ως "μαύρη τρύπα" του διεθνούς δικαίου. Η Ουάσινγκτον αναζητά τον τρόπο να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε άλλες χώρες και ακόμη σημειώνει πως αναμένει να ολοκληρωθούν οι δίκες που αντιμετωπίζουν οι τουλάχιστον 10 εκ των εναπομείναντων 270 και πλέον κρατουμένων.

Ο Ομπάμα δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον τρόπο βάσει του οποίου θα κλείσει η φυλακή, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι θα διατάξει αναψηλάφηση των υποθέσεων των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζωρτζ Ου. Μπους έχει επίσης υποστηρίξει ότι θέλει να κλείσει τη φυλακή αλλά η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει πού θα τους μεταφέρει.

Στο μεταξύ στη Βρετανία, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο, από πλευράς του τελευταίου Βρετανού υπηκόου που κρατείτο εκεί.

Ο Μπάιναμ Μοχάμεντ, 30 ετών, Αιθιοπικής καταγωγής, μουσουλμάνος, κάτοικος του δυτικού Λονδίνου, είχε συλληφθεί στο Πακιστάν το 2002. Καταγγέλλει ότι κρατήθηκε σε πλήρη απομόνωση και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο πάνω από δυόμισι χρόνια και μεταφέρθηκε μυστικά στο Μαρόκο, όπου βασανίστηκε, στο Αφγανιστάν και κατόπιν στο Γκουαντάναμο.