Κόσμος
Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2008 17:37

Ευσεβείς πόθοι των Ευρωπαίων για την εκλογή Ομπάμα

Οι ευσεβείς πόθοι των Ευρωπαίων για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής του Ομπάμα, είναι ενδεικτικοί των απογοητεύσεων που έχουν βιώσει στο παρελθόν, με τις διπλωματικές τους πρωτοβουλίες να ισοπεδώνονται από τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, ιδίως στη Μεση Ανατολή. Κι αυτά τα απωθημένα των Ευρωπαίων ίσως να εξηγούν την ευφορία τους για το πρόσωπο του Ομπάμα.

Εκστασιασμένοι που ο προσφιλής τους υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ορισμένοι Ευρωπαίοι ονειρεύονται πως επιτέλους θα υπάρξουν ομαλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν πως πρόκειται να υπάρξει μία ριζική μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής.

«Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε περισσότερο από θέση ισότητος με τη νέα κυβέρνηση», τόνισε η Επίτροπος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ενώ άλλη διπλωματική πηγή της ΕΕ επεσήμανε πως με τον καταλυτικό ρόλο που πρόσφατα διαδραμάτισε η Ευρώπη στην επίλυση της ρωσο-γεωργιανής σύρραξης, «η Ευρώπη επιβεβαιώνεται ως σημαντικός παράγοντας ενός πολύπτυχου κόσμου, είναι ένα φαινόμενο τελείως πρωτόγνωρο».

Κατά τη γνώμη του ίδιου διπλωμάτη, η νέα αυτή ευρωπαϊκή δυναμική θα της επιτρέψει να «προωθήσει» έως τα τέλη του έτους τις ιδέες της για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού συστήματος.

Αλλά κι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους «να μην είναι πλέον αναπληρωματικοί».

Όλοι τούτοι οι ευσεβείς πόθοι κι οι δηλώσεις είναι ενδεικτικοί των απογοητεύσεων που έχουν βιώσει στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι, που έχουν δει τις διπλωματικές τους πρωτοβουλίες να ισοπεδώνονται από τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, ιδίως στη Μεση Ανατολή. Κι αυτά τα απωθημένα των Ευρωπαίων ίσως να εξηγούν την ευφορία τους για το πρόσωπο του Ομπάμα, όπως τονίζει ο Ντέιβιντ Κόρσκι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Εξωτερικές Σχέσεις στο Λονδίνο.

Ωστόσο, εάν ο Ομπάμα θελήσει να μην απογοητεύσει τους Ευρωπαίους στην αρχή της θητείας του, η περίοδος αυτή χάριτος πέπρωται να τελειώσει γρήγορα, καθώς «δεν πρόκειται να καταλύσει τους υπάρχοντες νόμους της διεθνούς πολιτικής», τονίζει ο ίδιος. Ιδίως ενώπιον της οικονομικής κρίσης, «ουδείς γνωρίζει», εάν θα ευοδωθούν οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για την επανίδρυση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.