Κόσμος
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 09:24

Γκρούεφσκι: «Πιέσεις κόλασης» για το θέμα της ονομασίας

Τις επόμενες 40 ημέρες και πιο συγκεκριμένα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τα Σκόπια θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις για το θέμα της ονομασίας, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι.

«Τις επόμενες 40 ημέρες και πιο συγκεκριμένα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρές πιέσεις από τη Διεθνή Κοινότητα για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Πιέσεις οι οποίες θα μοιάζουν με αυτές της κόλασης».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε χθεσινοβραδυνή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της ΠΓΔΜ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών της νέας διακυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρχισυντάκτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων

Ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι οι αιτιάσεις της Ελλάδας δεν εστιάζονται μόνο στο θέμα του ονόματος, αλλά και στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της αλλαγής διαβατηρίων, στα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανυποχώρητη.

«Είναι λαναθασμένη η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στο εσωτερικό ότι, αν εμείς προβούμε σε κάποια υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας, τότε ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και των διαβατηρίων. Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να κάνει πίσω στις απόψεις της για τα ζητήματα αυτά. Αντιθέτως, η Ελλάδα επιμένει στα θέματα αυτά και επιζητεί νίκη όχι μόνο στην εκκρεμότητα της ονομασίας αλλά και στο σύνολο των συναφών θεμάτων », πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι τόσο η χώρα του όσο και η Ελλάδα έχουν αρκετές παρατηρήσεις για αρκετά σημεία της πρότασης.

«Εάν η Ελλάδα αποδεχτεί την τελευταία πρόταση Νίμιτς, κάτι που δεν διαφαίνεται διότι έχει ένα σωρό παρατηρήσεις και αν την αποδεχτεί και η αντιπολίτευση εδώ, τότε εμείς θα θέσουμε την πρόταση σε δημοψήφισμα και τότε η κυβέρνηση θα διατυπώσει θέση σχετικά », ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Σε ερώτηση αν ένα τέτοιο δημοψήφισμα είχε δεσμευτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα, είπε ότι δεν έχει εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σημείωσε όμως ότι, πολύ πιθανόν, το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προτίθεται να υποβάλει νέα πρόταση ή νέα δέσμη ιδεών για το θέμα της ονομασίας, πρόσθεσε όμως ότι η αίσθησή του είναι πως θα υπάρξει νέα πρόταση από τον κ. Νίμιτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ