Κόσμος
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 10:25

ΗΠΑ: Ενδεικτικά για την έκβαση της «μάχης» τα πρώτα αποτελέσματα

Ενδεικτικά για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα είναι τα πρώτα αποτελέσματα που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.

Ενδεικτικά για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα είναι τα πρώτα αποτελέσματα που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.

Οι τάσεις των ψηφοφόρων για την έκβαση της αναμέτρησης ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Μακέϊν θα φανούν μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 6 το απόγευμα (01:00 ώρα Ελλάδας) στην Ιντιάνα.

Τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι σχεδόν τα ίδια στην μεσοδυτική αυτή πολιτεία που από το 1964 ψηφίζει πάντα τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Εάν ο Ομπάμα προηγείται ή βρίσκεται πολύ κοντά στον Μακέϊν έχει πολλές πιθανότητες να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Αλλά εάν τα πρώτα exit polls δείχνουν ότι ο Μακέϊν οδεύει προς μια άνετη νίκη, τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα για τον Ομπάμα, ο οποίος διεκδικεί από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο περίπου δέκα πολιτείες που κέρδισε το 2004 ο Μπους.

Στις προηγούμενες εκλογές, η πρώτη ένδειξη για την ήττα του Κέρι ήταν η καθοριστική νίκη του Τζορτζ Μπους με διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων στην Ιντιάνα.

«Εάν ο Ομπάμα κερδίσει στην Ιντιάνα, τότε οι εκλογές έχουν τελειώσει. Ακόμα και εάν οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται κοντά τότε αυτό θα δείχνει ότι πιθανόν ο Ομπάμα να πετύχει μια μεγάλη εθνική νίκη. Εάν η διαφορά είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του Μακέϊν, τότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε», τόνισε ο σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος Νταγκ Σεν.

Το επόμενο κρίσιμο τεστ για Ομπάμα και Μακέϊν είναι μια ώρα αργότερα στις 7 το απόγευμα (02:00 ώρα Ελλάδας) όταν θα ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην Τζόρτζια, σε ορισμένες περιοχές της Φλόριντα και στην Βιρτζίνια, ένα πραγματικό πεδίο μάχης όπου οι Δημοκρατικοί επίσης δεν έχουν κερδίσει από το 1964.

«Μια νίκη του Ομπάμα στη Βιρτζίνια με σημαντική διαφορά θα αποτελέσει ένδειξη ότι θα κερδίσει και τις εκλογές», υπογράμμισε ο Σεν και πρόσθεσε πως «εάν κερδίσει ο Μακέϊν με διαφορά μεγαλύτερη των λίγων μονάδων θα μπορούσαμε να πούμε πως τα πράγματα αλλάζουν».

Στις 7:30 το απόγευμα (02:30 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες κλείνουν στο Οχάϊο (20 εκλέκτορες) και την Βόρεια Καρολίνα και μισή ώρα αργότερα στην Φλοριντα (27 εκλέκτορες).

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Μακέϊν θα πρέπει να κερδίσει όλες τις πολιτείες που ψηφίζουν πρώτες για να έχει πραγματικές ελπίδες.

Σημαντική είναι τέλος και η αναμέτρηση στην Πενσυλβάνια, η οποία έχει ψηφίσει τον Δημοκρατικό υποψήφιο στις τέσσεριες τελευταίες προεδρικές εκλογές. Οι κάλπες στην Πενσυλβάνια κλείνουν επίσης στις 8 το βράδυ (03:00 ώρα Ελλάδας).