Κόσμος
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 22:15

ΠΓΔΜ: Κρατική στρατηγική για το όνομα με διαφύλαξη της ταυτότητας του "μακεδονικού" έθνους

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η διαμόρφωση κρατικής στρατηγικής στο θέμα του ονόματος, η οποία «θα πρέπει να διαφυλάσσει τα υψηλότατα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας, την ταυτότητα του "μακεδονικού" έθνους, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό» υιοθέτηση η Βουλή της ΠΓΔΜ.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ με 93 ψήφους υπέρ και μια κατά, ενέκρινε σήμερα το βράδυ ψήφισμα, στη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ονομασίας.

Το ψήφισμα καλεί για την ταχύτερη δυνατή διαμόρφωση κρατικής στρατηγικής σχετικά με τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας της χώρας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, «η ζητούμενη κρατική στρατηγική θα πρέπει να διαφυλάσσει τα υψηλότατα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας, την ταυτότητα του "μακεδονικού" έθνους, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό».

Κατά τη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής, αναφέρεται επίσης στο ψήφισμα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις ειδικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τη διεθνή πολιτική.

Το ψήφισμα καλεί επίσης τους αρμόδιους κρατικούς θεσμούς να καταβάλουν εντονότερη διπλωματική προσπάθεια, εντός και εκτός της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων και στρατηγικών στόχων της χώρας.

Εισηγητής του ψηφίσματος ήταν το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (NDSP) του Τίτο Πέτκοφσκι.

Στη συζήτηση αυτή στη Βουλή μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, επέκρινε ιδιαίτερα τον κ. Γκρούεφσκι για την θέση του περί «διπλής ονομασίας» ως βάση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

«Η θέση αυτή δεν αποτελεί βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας και στην ουσία οδηγεί σε ναυάγιο των συνομιλιών ή στο πάγωμά τους», σημείωσε ο κ.Τσερβένκοφσκι και πρόσθεσε ότι για τη θέση αυτή δεν υπάρχει κατανόηση από κανένα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και από τις χώρες εκείνες οι οποίες εμφανίζονται ως ισχυροί υποστηρικτές της ΠΓΔΜ.

Ακόμη ο κ Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με το βέτο που άσκησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για την απόδοση πρόσκλησης της ΠΓΔΜ να καταστεί χώρα-μέλος της Συμμαχίας, «καταπάτησε την Ενδιάμεση Συμφωνία και τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι ίδιοι πολιτικοί της ΠΓΔΜ που επί 17 χρόνια δεν κατόρθωσαν να επιλύσουν την εκκρεμότητα της ονομασίας, κατηγορούν τώρα αυτόν για την μη επίλυση του ζητήματος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση που θα έθετε σε κίνδυνο το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και επανέλαβε ότι κατά την άποψη του, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά θα έκανε από την μεριά της κάποια υποχώρηση στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και των διαβατηρίων.

Ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τη θέση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα της ονομασίας. «Ακόμη», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι, «δεν πρέπει να ξεχνάμε τη "μακεδονική" εθνική μειονότητα στην Ελλάδα και τα δικαιώματα των προσφύγων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ