Πολιτική
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 20:49

Κ. Καραμανλής: Η συντονισμένη δράση μόνη αξιόπιστη απάντηση στην κρίση

Την πεποίθηση ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία «οι πολίτες, περισσότερο από ποτέ αξιώνουν από την ηγεσία τους έμπρακτες αποδείξεις και όραμα κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους» εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Την πεποίθηση ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία «οι πολίτες, περισσότερο από ποτέ αξιώνουν από την ηγεσία τους έμπρακτες αποδείξεις και όραμα κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους» εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την Ευρώπη που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει «με πράξεις να διαλύσει την ανασφάλεια των πολιτών για την εργασία, την ανησυχία τους για την επιβίωση της επιχείρησής τους, το άγχος τους για τις καταθέσεις και τις δανειακές υποχρεώσεις τους».

Η μόνη αξιόπιστη απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, αλλά και η διεθνής συνεργασία και η συντονισμένη δράση, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική εποπτεία.

Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημερινή διεθνής κρίση θα μπορούσε να καταδείξει ξεκάθαρα στους ευρωπαίους τα οφέλη της συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και τις συνέπειες που θα είχαν οι μεμονωμένες οικονομίες εκτός της ασφάλειας και της προοπτικής που παρέχει η Ένωση. Ακόμη, αναφερόμενος στα οφέλη που έχουν οι χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ευρώ έχει προσφέρει στις οικονομίες των χωρών αυτών προστασία και σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, οφείλεται, κατά μέγιστο λόγο, στον πολιτικό οραματισμό και την αποφασιστικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είδε την τότε ΕΟΚ ως εγγύηση σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση είναι ένα παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά όργανα: την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Θα πρέπει να υπάρχει κοινή δράση. Δεν υπάρχει δρόμος για μια μόνο χώρα. Θα πρέπει να κολυμπήσουμε μαζί, ή να βουλιάξουμε μαζί» επανέλαβε ο Ζοζέ Μπαρόζο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Σημείωσε μάλιστα, ότι στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου, για έξοδο από την οικονομική κρίση, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βιομηχανία και στην οικονομική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις κλιματικές αλλαγές ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΕ έχει ηγετικό ρόλο, όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα πράξουν το ίδιο και οι εταίροι της, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Τέλος, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ «να πλησιάσει περισσότερο την Ευρώπη σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, το κλίμα και το εμπόριο».

Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Χανς Πέτερινγκ, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκάς Τσούκαλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ