Κόσμος
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 06:40

Συγχαρητήρια Μακέϊν στον Ομπάμα για την «ιστορική» εκλογή του

Συγχαρητήρια έδωσε ο Τζον Μακέϊν στον Μπαράκ Ομπάμα για την «ιστορική» εκλογή του στη θέση του προέδρου «του μεγαλύτερου κράτους στη Γη», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όπως μετέδωσε το CNN.

Συγχαρητήρια έδωσε ο Τζον Μακέϊν στον Μπαράκ Ομπάμα για την «ιστορική» εκλογή του στη θέση του προέδρου «του μεγαλύτερου κράτους στη Γη», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όπως μετέδωσε το CNN.

Φθάσαμε στο τέλος ενός μακρινού ταξιδιού, δήλωσε ο Μακέϊν και συγχαίρω το νέο πρόεδρο της χώρας που αγαπάμε και οι δύο, επεσήμανε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Χθες βράδυ ο Μακέιν αναγνώρισε την «ιστορική» νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της αποτυχίας του.

«Είναι μία ιστορική εκλογή. Αναγνωρίζω την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους Αφρο-Αμερικανούς, την υπερηφάνεια που πρέπει να νιώθουν απόψε, δήλωσε ο Μακέϊν σε οπαδούς του, σε ξενοδοχείο στο Φίνοιξ της Αριζόνα, αφότου τηλεφώνησε στον Ομπάμα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Ο ίδιος ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο Μακέϊν ήταν «εξαιρετικά μεγαλόθυμος».

«Ο γερουσιαστής Ομπάμα κατάφερε κάτι μεγαλειώδες τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τη χώρα του. Και τον συγχαίρω γι αυτό».

«Πίστευα πάντα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ευκαιρίες σε όσους είναι δραστήριοι και ξέρουν να τις αδράξουν. Το ίδιο πιστεύει και ο γερουσιαστής Ομπάμα», πρόσθεσε.

Ο 72χρονος γερουσιαστής από την Αριζόνα προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς - ακόμη και τους δικούς του οπαδούς - να συσπειρωθούν γύρω από τον Ομπάμα, λέγοντας ότι σκοπεύει να βοηθήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο στην επίλυση των χιλιάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Είναι φυσικό απόψε να αισθάνομαι κάποια απογοήτευση. Αλλά αύριο, πρέπει να κινηθούμε πέρα από αυτό και να εργαστούμε μαζί για να θέσουμε και πάλι τη χώρα μας σε κίνηση», είπε ο Μακέϊν στους οπαδούς του, τους οποίους προέτρεπε μάλιστα να σωπάσουν όταν «γιουχάϊζαν» στις αναφορές του ονόματος του Ομπάμα.

«Ο γερουσιαστής Ομπάμα κι εγώ είχαμε τις διαφορές μας κι επικράτησε εκείνος», είπε ο Μακέϊν προσθέτοντας ότι πολλές από τις διαφορές αυτές παραμένουν. «Διανύουμε δύσκολες εποχές για τη χώρα και τον διαβεβαιώνω απόψε ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να τον βοηθήσω να ξεπεράσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Ο Μακέϊν, στη διάρκεια της ομιλίας του, είχε στο πλάι του την Σάρα Πέϊλιν, την οποία επαίνεσε ως μία νέα δυναμική φωνή. «Περιμένουμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον την μελλοντική της προσφορά στην Αλάσκα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τη χώρα». Η ίδια ωστόσο δεν μίλησε καθόλου.

Υστερα από μία προεκλογική εκστρατεία η οποία έγινε έντονα αρνητική μερικές φορές, με τους Ρεπουμπλικάνους πρόσφατα να κατηγορούν τον Ομπάμα για τους δεσμούς του με την άκρα αριστερά, ο Μακέϊν τόνισε τώρα τα κοινά στοιχεία των δύο αντιπάλων.

«Οποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, είμαστε πάνω απ' όλα Αμερικανοί και σας παρακαλώ να με πιστέψετε όταν λέω πως κανένας άλλος δεσμός δεν είναι πιο σημαντικός για μένα».

Ο Μακέϊν εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο της γιαγιάς του Ομπάμα μία μόλις μέρα πριν από την εκλογή του, λέγοντας πως λυπάται που δεν έζησε για να δει τη νίκη του εγγονού της.

Ο Μακέϊν ευχαρίστησε επίσης το επιτελείο του και την οικογένειά του για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της σχεδόν διετούς πορείας προς τον Λευκό Οίκο.

«Οι προεκλογικές εκστρατείες είναι συχνά σκληρότερες για την οικογένεια του υποψηφίου παρά για τον ίδιο, και αυτό ισχύει και σ' αυτή την εκστρατεία», παρατήρησε. «Το μόνο που μπορώ να προσφέρω ως αντάλλαγμα είναι η αγάπη και η ευγνωμοσύνη μου και να τους υποσχεθώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο ήρεμα».