Κόσμος
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 09:37

Ανετη πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο

Ανετη πλειοψηφία εξασφαλίζουν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, ενισχύοντας κατά πέντε έδρες την πλειοψηφία τους στη Γερουσία (56 έδρες έναντι 40 για τους Ρεπουμπλικανούς) και κατά τουλάχιστον 13 έδρες την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (239 έναντι 156 για τους Ρεπουμπλικανούς) σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Ανετη πλειοψηφία εξασφαλίζουν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, ενισχύοντας κατά πέντε έδρες την πλειοψηφία τους στη Γερουσία (56 έδρες έναντι 40 για τους Ρεπουμπλικανούς) και κατά τουλάχιστον 13 έδρες την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (239 έναντι 156 για τους Ρεπουμπλικανούς) σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Από το 2006, για να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στις ψηφοφορίες, οι 49 Δημοκρατικοί γερουσιαστές ήταν εξαρτημένοι από τους δύο ανεξάρτητους συναδέλφους τους.

«Απόψε έχουμε μία εντολή. Οχι μια εντολή προς ένα κόμμα ή μια ιδεολογία, αλλά, πραγματικά, μια εντολή για αλλαγή, για την ελπίδα», δήλωσε ο Χάρι Ρέιντ, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Μεταξύ των νεοεκλεγμένων, ο δημοκρατικός Μαρκ Γουόρνερ (Βιρτζίνια), η Τζιν Σαχίν (Νιού Χάμσιρ), η Κέι Χέιγκαν (Βόρεια Καρολίνα), ο Τομ Γιούνταλ (Νέο Μεξικό) και ο Μαρκ Γιούνταλ (ο εξάδελφός του, Κολοράντο).

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η νέα πλειοψηφία στη Γερουσία δεν θα ξεπεράσει το όριο των 60 εδρών που θα εμπόδιζε την αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί τη μέθοδο της συστηματικής παρακώλυσης (filibuster), μιας διαδικασίας που δίνει το δικαίωμα στους γερουσιαστές να μπλοκάρουν ή να καθυστερούν μια ψηφοφορία.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί είναι δυνατόν να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους μέχρι 27-33 έδρες.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ανανέωσαν χθες τις 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν μια θέση κυβερνήτη από τους Ρεπουμπλικανούς στο Μισούρι, αλλά οι περισσότερες από τις 11 θέσεις κυβερνητών δεν άλλαξαν κομματικό στρατόπεδο.

Στο Μισούρι, ο Δημοκρατικός Τζέι Νίξον, επί μακρόν γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, επικράτησε του επί έξι θητείες μέλους του Κογκρέσου Κένι Χάλσοφ στην εκλογή του κυβερνήτη . Διαδέχεται τον Ρεπουμπλικανό Ματ Μπλαντ, ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τις θέσεις των κυβερνητών στην Ιντιάνα, τη Βόρεια Ντακότα, το Βερμόντ και την Γιούτα. Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τις θέσεις των κυβερνητών στο Ντέλαγουερ, τη Δυτική Βιρτζίνια, το Νιού Χάμσιρ, την Βόρεια Καρολίνα και τη Μοντάνα.

Αμφίρροπη είναι η έκβαση της εκλογής κυβερνήτη στην Ουάσινγκτον, όπου επαναλαμβάνεται η μονομαχία του 2004 ανάμεσα στην δημοκρατική Κριστίν Γκρεγκουάρ και τον Ρεπουμπλικανό Ντίνο Ρόσι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 56 έδρες, έναντι 40 των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί ακόμη για άλλες 4 έδρες στη Γερουσία.

Αντίστοιχα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 240 έδρες έναντι 156 των Ρεπουμπλικάνων, ενώ απομένει να κριθεί το αποτέλεσμα για ακόμη 35 έδρες.

Συγκεντρωτικά, ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει τις πολιτείες Οχάιο, Πενσιλβάνια Νέα Υόρκη, Νέο Μεξικό, Ρόουντ ¶ιλαντ, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Ουισκόνσιν, Περιφέρεια της Κολούμπια, Ιλινόι, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιου Χαμσάιρ, Νιου Τζέρσι, Πενσιλβάνια, Βερμόντ, Μέιν, Ουάσινγκτον, Αϊόβα, Φλόριντα, Καλιφόρνια, Χαβάη, Όρεγκον.

Ο Τζον Μακέιν κατακτά Τζόρτζια, Ουαϊόμινγκ, Λουϊζιάνα, Κάνσας, Τέξας, Αλαμπάμα, Αρκανσο, Κεντάκι, Δυτική Βιρτζίνια, Νότια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Γιούτα, Τενεσί, Αϊντάχο, Αριζόνα.