Κόσμος
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 12:41

Πρόσκληση στον Μπαράκ Ομπάμα να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσκληση να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε προσεχή του επίσκεψη στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Απρίλιο του 2009, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έλαβε ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

Συγχαίροντας, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την εντυπωσιακή εκλογή του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, τον προσκάλεσε να απευθυνθεί στο Σώμα σε μία λίαν προσεχή του επίσκεψη στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Απρίλιο του 2009, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ο λόγος αυτός θα σας δώσει τη δυνατότητα να προβάλετε τις θέσεις σας ως προς τις διατλαντικές σχέσεις και να αποτυπώσετε το όραμά σας για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσετε τα προσεχή χρόνια», ανέφερε ο κ. Πέτερινγκ στη σχετική επιστολή του.

Παράλληλα, ευχήθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα «κάθε επιτυχία στον νέο ρόλο που αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη συγκυρία» και υπογράμμισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την εκπληκτική ικανότητα ανανέωσης που τόσο συχνά επιδεικνύει (ο αμερικανικός λαός) σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας του».

Ο πρόεδρος του ΕΚ χαιρετίζει «την ευκαιρία για μια νέα αρχή στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, πάνω σε μία ισχυρή και πιο ζωντανή βάση» και προσδοκά «να συνεργαστούν αποτελεσματικά οι ΗΠΑ και η Ένωση πάνω στα παγκόσμιας εμβέλειας ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις των δύο ηπείρων, όπως για παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή».

«Ένας λόγος του Μπαράκ Ομπάμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη, θα αποτελέσει σπουδαίο μήνυμα για τα 500 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες της Ένωσης», τόνισε ο πρόεδρος Πέτερινγκ.

Την τελευταία φορά που ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρόναλντ Ρέϊγκαν, απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν τον Μάιο του 1985.