Κόσμος
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 14:55

Πανηγυρισμοί για τον Ομπάμα από το Βερολίνο έως την Τζακάρτα

Από τους δρόμους του Βερολίνου έως της Τζακάρτας ο κόσμος γιόρτασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ιστορική νίκη του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, την πρώτη ενός Αφροαμερικανού στον Λευκό Οίκο.

Από τους δρόμους του Βερολίνου έως της Τζακάρτας ο κόσμος γιόρτασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ιστορική νίκη του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, την πρώτη ενός Αφροαμερικανού στον Λευκό Οίκο.

Στο Βερολίνο γύρω στις 05.00 η ώρα το πρωί, μόλις ανακοινώθηκε «η μεγάλη είδηση», ορισμένοι ξέσπασαν σε κλάματα εν μέσω ενός πλήθους που φώναζε το σύνθημα του νεοεκλεγέντα προέδρου «Ναι, μπορούμε!».

Οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος πανηγύριζαν κατά τη διάρκεια πολλών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα, εκεί όπου μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Μπαράκ Ομπάμα είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Η μεγάλη γιορτή ωστόσο οργανώθηκε στο Babylon, έναν κινηματογράφο της δεκαετίας του 1920 όπου οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος που ζουν στη Γερμανία πέρασαν μια πυρετώδη νύχτα, η οποία έκλεισε με ουρλιαχτά χαράς, ενώ ο κόσμος βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας.

Το αποκορύφωμα της γιορτής ήταν όταν ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από το Σικάγο απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του: «Ένα τείχος έπεσε στο Βερολίνο!».

«Είναι απίστευτο! είναι σουρεαλιστικό!», δήλωσε ο Ντίλια Μπέιλ, 28χρονος φοιτητής από τη Νέα Υόρκη.

Ναι μπορούμε!: Στο Λονδίνο επίσης ύστερα από μια νύχτα αγωνίας μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες, εκατοντάδες Αμερικανοί είχαν συγκεντρωθεί στο Yates Bar, στο κέντρο του Λονδίνου, για να γιορτάσουν τις πρώτες ώρες της νίκης του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ντέιβιντ Γκρέι που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο εκτιμά ότι θα είναι πιο εύκολο για τον ίδιο να είναι ένας Αμερικανός στο Λονδίνο, μετά την εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου. «Θα είναι καλό να έχουμε έναν πρόεδρο για τον οποίο πανηγυρίζουμε παρά έναν πρόεδρο που όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, καίνε το ομοίωμά του», είπε.

«Είναι εκπληκτικό: ένα τεράστιο έργο απέφερε τους καρπούς του», δήλωσε ο Φίλιπ Κονγκ από τη Μασαχουσέτη.

Στη Μαδρίτη, συγκεντρωμένοι στο Κέντρο Καλών Τεχνών, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας και φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Ομπάμα, οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και πανηγυρισμούς μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Ο Ομπάμα είναι κεραυνός, δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν» φώναζαν οι υποστηρικτές του μεταξύ των οποίων Αμερικανοί που κατοικούν στην Ισπανία και φοιτητές.

Χωρίς ενθουσιασμούς αλλά με αισιοδοξία οι Ιρακινοί ευελπιστούν ότι η αλλαγή στον Λευκό Οίκο θα επιτρέψει μια προσεχή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα τους. «Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έδειξε ότι θέλει ε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και εμείς το ίδιο επιθυμούμε», δήλωσε ο Μαϊθάμ Μοχάμαντ, 19χρονος φοιτητής.

«Είναι καλό που τελειώνει η εποχή Μπους. Δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε έναν άλλον Ρεπουμπλικανό τέσσερα χρόνια ακόμη» είπε ο Χάσαν Αουάϊντ, οδηγός ταξί στη Βαγδάτη.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ, το Πεκίνο και τη Σανγκάη.

Στη Τζακάρτα, πρώην συμμαθητές του Μπαράκ Ομπάμα στην Ινδονησία χαιρέτισαν τη νίκη του «Μπάρι» που κάποτε τους είχε πει ότι μια μέρα θα γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είμαστε τόσο περήφανοι γι αυτόν, 40 χρόνια αφότου χωρίσαμε από τα σχολικά θρανία», δήλωσαν.

Στο σχολείο του Μεντέγκ το μάθημα διακόπηκε σήμερα το πρωί για να παρακολουθήσουν οι 250 μαθητές την απευθείας μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Ο Ομπάμα κέρδισε!», τραγουδούσαν οι μαθητές με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Στο Ανόι μια πρώην νοσοκόμα που φρόντιζε καθημερινά τα τραύματα του στρατιώτη Τζον Μακέιν, κρατούμενου των βορειοβιετναμέζων στη διάρκεια του πολέμου δήλωσε: «Είναι καλύτερα όταν οι Αμερικανοί ψηφίζουν υπέρ κάποιου που αγαπά την ειρήνη. Κατά τα φαινόμενα, ο Μπαράκ Ομπάμα αγαπά περισσότερο την ειρήνη».

Η Αφρική, από το χωριό Κογκέλο της δυτικής Κένυας, 60 χλμ. από την πόλη Κισούμου, χαιρέτισε την άφιξη ενός Αφροαμερικανού στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η γενέτειρα των προγόνων του Ομπάμα, το χωριό της γιαγιάς του, μητέρας του πατέρα του, υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και πανηγυρισμούς την είδηση της εκλογής του Δημοκρατικού γερουσιαστή του Ιλινόι. Με την ανακοίνωση της νίκης του, εναγκαλισμοί, επιφωνήματα, κραυγές χαράς, χοροί, γέμισαν την πλατεία. «Ο γερουσιαστής Ομπάμα είναι ο νέος μας πρόεδρος. Ο Θεός άκουσε τις προσευχές μας» σχολίασε ο πάστορας του χωριού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο