Την περιορισμένη πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία το τελευταίο έτος επισήμανε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσιεύση των εκθέσεων προόδου για ¶γκυρα και ΠΓΔΜ. Η Κομισιόν ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση δήλωσε για το Σκοπιανό.
Tους ιδιαίτερους κινδύνους που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεών τους με την ΕΕ υπογράμμισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν, παρουσιάζοντας τις ετήσιες εκθέσεις για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι χώρες αυτές στην πορεία τους προς την προσχώρηση στην ενωμένη Ευρώπη.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο Επίτροπος σημείωσε την περιορισμένη πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο έτος.
Ερωτηθείς για τη στάση της στο Κυπριακό, τόνισε ότι θα πρέπει να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για την επίλυσή του και κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αποδεχθεί κάθε σχέδιο λύσης του προβλήματος, υπό τον όρο ότι θα είναι συμβατό προς τα δεδομένα της ΕΕ και θα οδηγεί στη δημιουργία ενιαίου και λειτουργικού κράτους.
Σε ερώτηση για ποιους λόγους η Επιτροπή δεν θεωρεί την ΠΓΔΜ ικανή να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Επίτροπος σημείωσε ότι όχι μόνο η Επιτροπή, αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, διαπίστωσαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών.
Σε σχέση με την εκκρεμότητα με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι αν και δεν αποτελεί τμήμα του διαπραγματευτικού πλαισίου της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, η Επιτροπή θεωρεί πως έφθασε η ώρα για την επίλυσή του και τόνισε πως ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. Ο Επίτροπος ανέφερε τέλος ότι το 2009, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταργηθεί η «βίζα» για τους πολίτες της χώρας που εισέρχονται στην ΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ