Κόσμος
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 17:42

Πανηγυρισμοί στον Καναδά για την εκλογή Ομπάμα

Με επιφωνήματα και πανηγυρισμούς οι Καναδοί όλου του πολιτικού φάσματος, πανηγυρίζουν από χθες το βράδυ τη νίκη Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Με επιφωνήματα και πανηγυρισμούς οι Καναδοί όλου του πολιτικού φάσματος, πανηγυρίζουν από χθες το βράδυ τη νίκη Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, έσπευσε αργά τη νύχτα να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο λέγοντας πως ανυπομονεί να χτίσει μια δυνατή σχέση συνεργασίας με τη διοίκησή του. Υπογράμμισε πως οι Καναδοί αξιωματούχοι θα συνεργαστούν στενά με τη νέα διοίκηση, κατα τη μεταβατική περίοδο της παράδοσης της εξουσίας.

«Ανυπομονώ να συναντηθώ με το νεοεκλεγμένο πρόεδρο, ούτως ώστε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση του ιδιαίτερων δεσμών μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ» τόνισε ο Χάρπερ σε δήλωσή του μετά την εκλογή Ομπάμα.

Μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ σε καφετέριες και μπαρ για να παρακολουθήσουν τις προεδρικές εκλογές στη γείτονα.

Παρότι η συντηρητική κυβέρνηση διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με την αμερικανική ρεπουμπλικανική, μέλη του κόμματος των Συντηρητικών στον Καναδά έδειξαν πραγματικό ενθουσιασμό για τη νίκη του δημοκρατικού υποψηφίου, καθώς λένε πως «η κατάσταση με τον Μπους δεν πήγαινε άλλο».

Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Λοράνς Κάνον (Lawrence Cannon) υπογράμμισε πως οι Καναδοί πολιτικοί «έχουν θέσει τα θεμέλια για να συνεχίσουν με οποιονδήποτε πρόεδρο στο τιμόνι των ΗΠΑ», αν και παραδέχθηκε ότι ότι ο ίδιος παρακολουθησε το συνέδριο των Δημοκρατικών τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Κάννον απέρριψε τις φήμες που ήθελαν τον Ομπάμα να μιλάει για κατάργηση της Βορειοταλνατικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου NAFTA, υποστηρίζοντας πως ήταν μια ρητορική θέση του δημοκρατικού υποψήφιου.

Οι Καναδοί είναι ενθουσιασμένοι με την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα. Πρόσφατη, άλλωστε, δημοσκόπηση αποκάλυψε πως το 80% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν υπέρ του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ