Η «ΠΑΛΑΙΆ οικονομία», ήτοι ο πανίσχυρος ενεργειακός κλάδος, επιστρέφει δυναμικά. Το είχαμε δει στη γεωπολιτική σκακιέρα, το βλέπουμε τώρα και στο οικονομικό - επιχειρηματικό πεδίο.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Η «παλαιά οικονομία», ήτοι ο πανίσχυρος ενεργειακός κλάδος, επιστρέφει δυναμικά. Το είχαμε δει στη γεωπολιτική σκακιέρα, το βλέπουμε τώρα και στο οικονομικό - επιχειρηματικό πεδίο.
Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί παίρνουν τα σκήπτρα και επισήμως, όπως έδειξαν τα κέρδη-ρεκόρ του δεύτερου τριμήνου, μετά από μία δεκαετία οπότε οι επενδυτές έκαναν στροφή από τα εμπορεύματα στην τεχνολογία. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η Exxon Mobil, η οποία, αφού παρουσίασε στην πανδημία ζημίες για πρώτη φορά στην ιστορία της, υποσκέλισε την Alphabet και αποτελεί τώρα την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του δείκτη S&P 500 σε ρευστότητα μετά τις Apple και Μicrosoft, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Όλο αυτό το ονόμασαν «εκδίκηση της παλαιάς οικονομίας», τάση που ενώ επιταχύνθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προετοιμαζόταν αργά αλλά σταθερά εδώ και μία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας οι επενδύσεις σε «σκληρό» ενεργειακό ενεργητικό, όπως μεταλλεία, κοιτάσματα πετρελαίου και διυλιστήρια, υπήρξαν αναιμικές, χωρίς καν να προετοιμαστεί και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Στο απόγειο της ισχύος του και ο ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που συνεδριάζει την Τετάρτη για να καθορίσει τα επόμενα βήματα, έχοντας ολοκληρώσει τον αρχικό του στόχο -τουλάχιστον θεωρητικά-, να επαναφέρει δηλ. την παραγωγή στα επίπεδα Απριλίου του 2020, όταν συμφώνησε να τη μειώσει. Η παραγωγή του υπολείπεται σημαντικά, με το ήμισυ του ελλείμματος να αποδίδεται στη Ρωσία, η οποία είναι αδύνατον να υποστηρίξει οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών.
Από ό,τι φαίνεται, ο κόσμος μας θα συνεχίσει να κινείται με βάση τη realpolitic, αφού το ενεργειακό «αίνιγμα» καλείται να το λύσει ο ίδιος παίκτης που το έβαλε, η Ρωσία. Από κοντά και οι άλλοι μεγάλοι της ενέργειας, Σουηδική Αραβία, Κατάρ, Αλγερία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, που προωθούν σαφώς τα δικά τους συμφέροντα και όλως τυχαίως παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και μολύνουν το περιβάλλον. Σαν ένα βήμα προς τα πίσω... και μάλιστα σε λίγους μόλις μήνες.