Κόσμος
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 12:21

Η «Γενιά Χ» στο Λευκό Οίκο

Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, ηγείται της εισόδου της «Γενιάς Χ» στο Λευκό Οίκο.

Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, ηγείται της εισόδου της «Γενιάς Χ» στο Λευκό Οίκο δημιουργώντας ελπίδες για αλλαγή στον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

«Ηλθε η ώρα μας», δήλωσε ο Τζεφ Γκόρντινιερ, συγγραφέας του βιβλίου «Πώς οι X θα σώσουν τον κόσμο», για τον οποίο ο νέος πρόεδρος ενσαρκώνει τέλεια αυτή γενιά, με την ηλικία, τη βιογραφία και το στυλ του.

Σύμφωνα με τον Τζεφ Γκόρντινιερ, αρθρογράφο του περιοδικού Details, «υπάρχει ένα αίσθημα επείγουσας ανάγκης για αλλαγή των πραγμάτων. Δεν μπορούμε να παραμένουν σκεφτικοί και απόμακροι».

Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ χάρη στη μαζική υποστήριξη των νέων κάτω των 30 ετών προς το πρόσωπό του.

«Θα κυβερνήσει με ρεαλιστικό τρόπο, θα εξετάζει τα ζητήματα από όλες τις πλευρές χωρίς ιδεολογικούς δογματισμούς, αναζητώντας την καλύτερη λύση», εκτιμά ο Ααρον Φρίμαν, που γιόρτασε ταυτόχρονα με τη νίκη του Ομπάμα το βράδυ της Τρίτης τα 32α γενέθλιά του, μαζί με μια παρέα εξίσου ενθουσιωδών συνομηλίκων του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε το 1961, όπως και ο Ντάγκλας Κάπλαντ, συγγραφέας του βιβλίου «Generation X» που εκδόθηκε το 1991 και το οποίο περιγράφει το στυλ των κυνικών ατομιστών, σχεδόν αδιάφορων για ιδεολογίες, μελών των γενιάς.

Τα ταμπεραμέντο των «X» προσδιορίζεται σε αντιδιαστολή με τους «baby boomers» , την πρώτη μεταπολεμική και υπερβολικά πολιτικοποιημένη γενιά, στην οποία ανήκουν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, καθώς και ο Τζορτζ Μπους, που αποχωρούν από τη σκηνή εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

«Η ζωή του Μπαράκ Ομπάμα είναι χαρακτηριστική ενός «X», σχολιάζει ο ιστορικός, οικονομολόγος και δημογράφος Νιλ Χάου. «Παιδί στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του '60 και του '70, με την ανατροπή των οικογενειακών αξιών, τα διαζύγια, τις σεξουαλικές εμπειρίες και τα ναρκωτικά».

Στην παιδική τους ηλικία έζησαν την ήττα του Βιετνάμ και την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον, που διακόπηκε από το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ.

«Ο Ομπάμα είναι ο καρπός ενός μεικτού γάμου, με έναν πατέρα απόντα, και μιας χαώδους παιδικής ηλικίας», επισημαίνει ο Χάου, συγγραφέας του βιβλίου «Γενιές: η ιστορία του μέλλοντος των ΗΠΑ», εκτιμώντας ότι η άσκηση της εξουσίας του θα είναι πραγματιστική, με μειωμένες ιδεολογικές επιρροές.

Ο Νιλ Χάου επιλέγει δύο επίθετα για να χαρακτηρίσει το προσωπικό στυλ του Ομπάμα: «άνετος, με μια στάλα φορμαλισμού». Και ο τρόπος της άσκησης της εξουσίας θα χαρακτηρίσει, κατά τη γνώμη του, το στυλ μια ολόκληρης γενιάς.

Θα βάλει ένα τέλος σε ό,τι ήταν αρνητικό στην πολιτική των baby boomers: το σοκ των πολιτισμών, η ιδεολογική πόλωση, η πολιτική των ταυτοτήτων. Οι baby boomers αγαπούσαν τις κατατμήσεις και εξαντλούσαν την ενεργητικότητά τους στις σταυροφορίες.

Ενας «X», που έχει γεννηθεί ανάμεσα στο 1961 και το 1981, εξηγεί ο Χάου, «είναι πιο εκλεκτικός: μπορεί να επιλέξει πολιτικά μέσα που συνήθως δεν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα μια κυβερνητικά παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά».

«Τους αρέσει να βάζουν τα πάντα επί τάπητος, να απαιτούν διαφάνεια, να αναλύουν και να υιοθετούν αποφάσεις σε συνάρτηση με αυτές τις αναλύσεις», λέει.

Από την «γενιά X» προέρχεται μια σειρά νέων αμερικανικών πολιτικών, όπως ο δήμαρχος του Νιούαρκ Κόρι Μπούκερ, ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ και ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Γκάβιν Νιούσαμ.

«Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι από τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Είμαστε κουρασμένοι από τη δεξιά και την αριστερά. Η ιδέα συνίσταται στην οικοδόμηση γεφυρών ανάμεσα στους ανθρώπους που συνήθως διαφωνούν», λέει.

Σύμφωνα με τον ειδικό επί των «X», που απορρίπτουν τις ουτοπικές ιδέες των μεγαλυτέρων τους και απεχθάνονται για παράδειγμα το τραγούδι «Imagine» του Τζον Λένον, «ο Μπαράκ Ομπάμα πιθανότατα θα μας απογοητεύσει. Αλλά όλα καλά».