Για κορύφωση του πανδημικού κύματος κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται μέτρα, αφού οι ΜΕΘ έχουν λίγους διασωληνωμένους και το σύστημα υγείας δεν πιέζεται.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Για κορύφωση του πανδημικού κύματος κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται μέτρα, αφού οι ΜΕΘ έχουν λίγους διασωληνωμένους και το σύστημα υγείας δεν πιέζεται.
Ωστόσο, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, καθώς, ναι μεν έχουμε περίπου 140 διασωληνωμένους, όμως καταγράφουμε πάνω από 40 νεκρούς ημερησίως. Και όσο και να θέλει να δικαιολογήσει την κατάσταση ο υπουργός Υγείας λέγοντας ότι πλέον έχουμε θανάτους με Covid και όχι από Covid, τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν. Μήπως αυτοί οι 42 νεκροί την ημέρα δεν έφτασαν ποτέ σε ΜΕΘ ή μήπως οι ΜΕΘ αδειάζουν λόγω των πολλών θανάτων;
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο Ιούνιος έκλεισε με 387 νεκρούς από κορονοϊό, ενώ στον Ιούλιο -μέχρι τις 24 του μήνα που έχουμε στοιχεία- ο αριθμός έχει ήδη εκτιναχθεί στους 767 θανάτους.
Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, θεωρεί πολύ σοβαρό θέμα αυτό των αυξημένων θανάτων. Όπως είπε χθες χαρακτηριστικά «Είχαμε φτάσει σε μονοψήφιους αριθμούς και έχουμε τώρα 40 νεκρούς την ημέρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ακραίων χαλαρωτικών μέτρων και το ζήτημα είναι ότι την πληρώνουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας».
Αντίθετος με την πλήρη χαλάρωση δηλώνει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί μέσα σε ένα πλοίο γραμμής είναι όλοι χωρίς μάσκα, όταν είναι ορατός ο κίνδυνος της διασποράς.
Όσο για το θέμα της ατομικής υπευθυνότητας, έχουμε αποτύχει πλήρως όταν χιλιάδες θετικοί πηγαίνουν διακοπές χωρίς καμία προφύλαξη και κανένα σεβασμό στον συνάνθρωπο.
Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν Αύγουστο που παραδοσιακά είναι ο μήνας με τις περισσότερες μετακινήσεις, γι’ αυτό έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στην επιστημονική κοινότητα.