Κόσμος
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 13:47

Στην Ουάσιγκτον την Τρίτη ο Κουσνέρ

Στην Ουάσιγκτον πρόκειται να μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό I-Tele, προκειμένου να παρουσιάσει σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναδιαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων. «Επιχειρούμε να διαμορφώσουμε έναν κόσμο στον οποίο καμία χώρα δεν θα είναι το επίκεντρο», διαμήνυσε ο Γάλλος πολιτικός

Στην Ουάσιγκτον πρόκειται να μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό I-Tele, προκειμένου να παρουσιάσει σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναδιαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων.

«Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάστηκαν εντατικά για την επεξεργασία ενός σχεδίου το οποίο πρόκειται να παρουσιάσω στον Μπαράκ Ομπάμα», ανακοίνωσε ο Κουσνέρ και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθεί η πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις και η Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν θα συναντηθεί με τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Ο γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι «επιχειρούμε να διαμορφώσουμε έναν κόσμο στον οποίο καμία χώρα δεν θα είναι το επίκεντρο» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα ξεπερασμένο κλισέ, πραγματικά ξεπερασμένο».

Ο Κουσνέρ διαβεβαίωσε επίσης ότι η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στη θέση του προέδρου δίνει ελπίδες συνεργασίας με την Ουάσινγκτον πάνω στα μεγάλα θέματα της διπλωματίας, αλλά παράλληλα τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να «δώσει λευκή επιταγή» στη νέα κυβέρνηση.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το συγκεκριμένο σχέδιο τη Δευτέρα στη Μασαλία, ζητώντας από τον νέο αμερικανό πρόεδρο την αναμόρφωση της διατλαντικής συνεργασίας ώστε να συνυπολογισθεί ο ενισχυμένος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των διεθνών κρίσεων.

Η νέα συνεργασία που επιθυμεί η ΕΕ κάνει λόγω για ενίσχυση της «πολυμέρειας» στις διεθνείς σχέσεις και του ρόλου των αναδυόμενων χωρών, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο