Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 11:10

Η Νότιος Κορέα μετρά αντίστροφα για την πρώτη της επίσκεψη στη Σελήνη (βίντεο)

Ο ασιατική χώρα εκτοξεύει σε λίγες μέρες ένα δορυφόρο εξερεύνησης του φεγαριού και θα ακολουθήσει αποστολή ρομπότ στην επιφάνεια του.

Εκτός από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία, Καναδάς) τα τελευταία χρόνια διάφορες χώρες έχουν αποφασίσει να αποκτήσουν σημαντική παρουσία στο διαστημικό τομέα. Η Ινδία και πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υλοποιήσει φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα και αποστολές ενώ στο κλαμπ των χωρών με διαστημική παρουσία εισέρχεται και η Νότιος Κορέα.

Στις 2 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση της αποστολής KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter) που αποτελεί για την Νότιο Κορέα την πρώτη σελίδα στην διαστημική ατζέντα που έχει δημιουργήσει η ασιατική χώρα. Η αποστολή KPLO θα στείλει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ένα δορυφόρο που φέρει πάνω του διαφόρων ειδών όργανα καταγραφής εικόνων και δεδομένων. Πέντε από τα επιστημονικά όργανα έχουν κατασκευαστεί από νοτιοκορεατικά πανεπιστήμια ενώ μια από τις κάμερες του σκάφους αποτελεί δημιουργία της NASA.

Ο δορυφόρος θα λειτουργήσει σύμφωνα με το αρχικό πλάνο για περίπου ένα χρόνο συλλέγοντας δεδομένα για το μαγνητικό πεδίο της Σελήνης, την παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή καθώς και την ύπαρξη ορυκτών και χημικών στοιχείων όπως ουράνιο, αλουμίνιο, πυρίτιο, ήλιο-3 κ.α. Ο δορυφόρος θα αναζητήσει επίσης σημεία στην επιφάνεια του φεγγαριού κατάλληλα για προσεδάφιση σκαφών. Η Νότιος Κορέα σχεδιάζει την αποστολή ρομποτικών οχημάτων και συστημάτων εξερεύνησης της Σελήνης εντός των επόμενων επτά ετών.