Κοινωνία
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 19:15

Το σκεπτικό του βουλεύματος για την απόρριψη αποφυλάκισης του Μιχαηλίδη

Επικίνδυνο να τελέσει νέα αδικήματα κρίνουν τον Γιάννη Μιχαηλίδη οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας που απέρριψαν το αίτημα της αποφυλάκισής του.

Επικίνδυνο να τελέσει νέα αδικήματα κρίνουν τον Γιάννη Μιχαηλίδη οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας που απέρριψαν το αίτημα της αποφυλάκισής του.

Οι δικαστές θεωρούν ότι η συνέχιση της κράτησης του Μιχαηλίδη είναι επιβεβλημένη καθώς από την εγκληματική δράση που συνέχισε κατά την απόδρασή του από τις φυλακές της Τίρυνθας στις 7 Ιουνίου 2019, αποδεικνύεται ότι δεν έχει συμμορφωθεί.

"....... Η διαγωγή του λοιπόν κατά το πρόσφατο χρόνο είναι προσχηματικά καλή και η απόλυτη αναγκαιότητα της συνέχισης της κράτησής του για την αποτροπή τέλεσης άλλων αδικημάτων παραμένει. Ειδικότερα αυτή η κρίση – περί της κατ’ επίφαση καλής διαγωγής του – δεν είναι αυθαίρετη, αλλά στηρίζεται σε σταθερή βάση, την οποία ο ίδιος ο κρατούμενος δημιουργούσε, δοκιμαζόμενος κατά το χρόνο της ελεύθερης διαβίωσής του, που παρανόμως ανέκτησε με την απόδρασή του, ενώ γνώριζε πολύ καλά τις δυσμενείς συνέπειες της μη συμμόρφωσής του με την νομιμότητα, που τελικά τις αποδέχτηκε επιλέγοντας συνειδητά και με διάρκεια της σοβαρή εγκληματική δράση."

Το 2019, ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας, λαμβάνοντας κανονικά εκπαιδευτικές άδειες για να συνεχίσει τις σπουδές του στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 7 Ιουνίου 2019 απέδρασε.

"...Και ακολούθως προέβη στην ανάπτυξη επανειλημμένης και ιδιαιτέρως σοβαρής εγκληματικής δράσεως σε μεγάλη ακτίνα δράσης σε όλη την επικράτεια, τελώντας – εκτός των άλλων – ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή, κλοπή κατ’ εξακολούθηση με διάρρηξη, παράνομη κατοχή και μεταφορά πολεμικού τουφεκίου και υποπολυβόλου.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο λόγος που απέδρασε ήταν ότι είχε ενημερωθεί πως το εξής θα αποστερούνταν των εκπαιδευτικών αδειών και ότι δεν είχε άλλη διέξοδο. Πλην όμως, ουδόλως αναφέρεται στην μεγάλη και ιδιαίτερη επικίνδυνη δράση που ανέπτυξε, αμέσως σχεδόν, την απόδρασή του, παρά μόνο ισχυρίζεται ότι ο καταζητούμενος, δεν είχε άλλο τρόπο να επιβιώσει, ωστόσο, αυτή η επιλογή του να αποδράσει και να προχωρήσει ένα νέο κύκλο βαριάς εγκληματικής δραστηριότητας, αδικαιολόγητης αναφορικά με τον λόγο τον οποίο επικαλείται στο υπόμνημά του και στην έφεσή του, καταδεικνύει σαφώς τόσο την σταθερή ροπή του προς το έγκλημα, με στοιχεία έντονης αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όσο και το ότι η πολυετής παραμονή του στο κατάστημα κράτησης από την 1/2/2013 έως και την 7/6/2019 δεν συνέβαλε καθόλου στο σωφρονισμό του." 

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι η διαγωγή του στη φυλακή δεν ήταν η πρέπουσα, καθώς είχε τιμωρηθεί με ποινή του περιορισμού σε ειδικό κελί κράτησης για πέντε ημέρες και την ποινή των 35 βαθμών  συνολικά για τις πράξεις της άσκησης βίας, της απείθειας και τον ύβρεων κατά μελών του προσωπικού).

Όπως αναφέρουν , " αυτός κατηγορείται ότι φέρεται να είχε τελέσει την 24.2.2018 απλή συνέργεια σε στάση κρατουμένων στον Κορυδαλλό, όπου, σύμφωνα με αντίγραφο του κατηγορητηρίου που προσκομίζει, κρατούμενοι εξήλθαν από την πτέρυγα τους, επιτέθηκαν κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων, έσπασαν κάμερες ασφαλείας και αφαίρεσαν από σωφρονιστικό υπάλληλο δύο κλειδιά και από τους άλλους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δύο ασυρμάτους επικοινωνίας, κατηγορία που του αποδόθηκε και για την οποία απολογήθηκε στην β´ ανακρίτρια Πειραιά." 

Ο 34χρονος, ο οποίος βρίσκεται στην 67η μέρα απεργίας πείνας, κρατούμενος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης είχε συλληφθεί ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος».

naftemporiki.gr