Το φαινόμενο εξελίσσεται στο βόρειο πόλο του πλανήτη και όποιος το επιθυμεί μπορεί να πάρει μέρος στην έρευνα.
Το διασημότερο χαρακτηριστικό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία, είναι η κολοσσιαία αντικυκλωνική θύελλα του πλανήτη, η περίφημη Μεγάλη Ερυθρή Κηλίδα. Όμως δεν είναι η μόνη θύελλα που μαίνεται στον γίγαντα αερίου αφού το Juno, το διαστημικό σκάφος της NASA, που εξερευνά το Δία κατέγραψε πολύ ισχυρές στροβιλοειδείς θύελλες στο βόρειο πόλο του πλανήτη. Το Juno πέρασε από το βόρειο πόλο του Δία την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και οι πρώτες εικόνες και στοιχεία για αυτές τις δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα.
Αυτές οι θύελλες έχουν εκδηλωθεί σε βάθος 50 χλμ. από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία και κάθε μια εξ αυτών έχει έκταση εκατοντάδων χλμ. Οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει τη μελέτη των δεδομένων για να εντοπίσουν στοιχεία που να φωτίζουν τον μηχανισμό που παράγει αυτές τις θύελλες αλλά και την δυναμική τους η οποία τους προσδίδει αυτά τα εντυπωσιακά μοτίβα και χαρακτηριστικά.
Μάλιστα η NASA έχει δημιουργήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα στην οποία ζητά τη συμβολή των φίλων του Διαστήματος για τη μελέτη αυτών και άλλων ατμοσφαιρικών δεδομένων που εντοπίζει και καταγράφει με την κάμερα του το Juno. Όποιος διαθέτει κινητό τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή μπορεί να πάρει μέρος στις αναλύσεις δεδομένων. Το πρόγραμμα ονομάζεται Jovian Vortex Hunter και σε αυτό έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 2,400 εθελοντές για την κατηγοριοποίηση και μελέτη περίπου 375 χιλιάδων εικόνων που έχει καταγράψει το Juno από τον Δία και τα φεγγάρια του.