Πολιτική
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 09:49

Ευ. Βολάνης: Ουδείς στο ΝΣΚ έχει ενεργήσει με δόλο

«Τόσο ο κ. Δρυς, όσο ο κ. Φωτιάδης και ο κ. Δούκας, άσκησαν κατά την κρίση τους το δικαίωμα να αποδεχθούν, ή όχι τις γνωμοδοτήσεις των Νομικών Συμβούλων τους. Ενήργησαν νομίμως», υποστήριξε στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πρώην Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ευστράτιος Βολάνης. «Το ΝΣΚ βρέθηκε άστοχα στη θέση που βρέθηκε και ουδείς έχει ενεργήσει με δόλο. Έκανε τα καθήκοντά του».

«Τόσο ο κ. Δρυς, όσο ο κ. Φωτιάδης και ο κ. Δούκας, άσκησαν κατά την κρίση τους το δικαίωμα να αποδεχθούν, ή όχι τις γνωμοδοτήσεις των Νομικών Συμβούλων τους. Ενήργησαν νομίμως».

Aυτό υποστήριξε στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ευστράτιος Βολάνης, αναφερόμενος στη στάση των υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έναντι των γνωμοδοτήσεων για τις εκτάσεις της Μονής Βατοπεδίου.

«Οι αποδοχές των γνωμοδοτήσεων και το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του 2003, αποδεικνύουν την επιθυμία της διοικήσεως να δεχθεί ότι υπάρχουν δικαιώματα της Μονής, αλλιώς δεν θα το δεχόταν», συνέχισε ο κ. Βολάνης. Με τις υπουργικές αυτές αποφάσεις και σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, «το δικαίωμα κυριότητας της Μονής αναγνωρίζεται διοικητικά». Από την επόμενη κιόλας μέρα, εκτίμησε, η Μονή μπορεί να προβεί σε αγοραπωλησίες ή ανταλλαγές, μέχρι να υπάρξει ανάκληση των σχετικών διοικητικών αποφάσεων.

Όπως διευκρίνισε, η αίτηση επανεξέτασης εκ μέρους του κ. Φωτιάδη «παγώνει» μεν την διαδικασία, δεν συνιστά ωστόσο ανάκληση. Σε κάθε περίπτωση, «είναι ασφαλέστερο για τον υπουργό να ζητήσει νέα γνωμοδότηση, όπως και έγινε, αντί να προβεί σε ανάκληση» - και η επανεξέταση, όπως και η αντιδικία του Δημοσίου ενώπιον του Πρωτοδικείου «είναι θετικές ενέργειες», πρόσθεσε ο κ. Βολάνης. Οι τίτλοι που έχει εξασφαλίσει η Μονή μπορούν να θεωρηθούν επισφαλείς, εφ’ όσον το Δημόσιο μπορεί να προβεί επισήμως σε ανάκληση. Και η παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση απόφασης, που συνέβη επί υπουργίας Π. Δούκα, «για τη Μονή σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τίτλο εκδικαστικής αποφάσεως, ο οποίος είναι ο πλέον ισχυρός τίτλος, διότι στηρίζεται στη Δικαιοσύνη», παρατήρησε.

Κατά τον κ. Βολάνη, η γνωμοδότηση του ΝΣΚ που επέτρεψε στον Π. Δούκα να αποδεχθεί το αίτημα της Μονής για αμοιβαία παραίτηση από την έκδοση απόφασης, μπορεί μεν εκ των υστέρων να φαίνεται ως σφάλμα, με τα τότε δεδομένα ωστόσο, είναι δυνατόν να αιτιολογηθεί. Ο πρώην Πρόεδρος του ΝΣΚ, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν ήταν σε γνώση της λήψης απόφασης εκ μέρους του Πρωτοδικείου Ροδόπης, εφ’ όσον η απόφαση αυτή δεν είχε εκδοθεί. «Οι Σύμβουλοι μπορεί να θεώρησαν πως η απόφαση ήταν χαμένη για το Δημόσιο στο δικαστήριο και να σκέφτηκαν πως είναι προτιμότερο, με δεδομένη και την δυνατότητα ανάκλησης των υπουργικών αποφάσεων του 2003, να πετύχουν έναν καλό συμβιβασμό». ¶λλωστε, «όταν εκτιμάμε πως μια απόφαση είναι χαμένη, δεν περιοριζόμαστε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά εκτιμάμε αν αυτή η δίκη αμετακλήτως θα έχει αποτέλεσμα υπέρ του Δημοσίου ενώπιον των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Ειδικά στα τελευταία, είχαμε πολλές καταδίκες για τέτοια θέματα».

Οι εκτιμήσεις του κ. Βολάνη, προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Ευβοίας, Γ. Παπαγεωργίου, είπε: «Το Δημόσιο, είτε έχανε, είτε κέρδιζε τη δίκη, θα πήγαινε στο Εφετείο. Τώρα με μια καινούργια απόφαση του Γνωμοδοτικού, την οποία απεδέχθη ο κος Δούκας, αν πριν είχαμε έγκλημα, τώρα πλέον έχουμε κακούργημα,φιλέτα εκατομμυρίων ευρώ ανταλλάσσονται με κάτι που η Μονή δεν έχει. Μην προσποιείστε πως αγνοείτε τα πάντα! Είναι το ΝΣΚ άμοιρο της μεθόδευσης; Σας πάνε στο δικαστήριο και εσείς εκ των προτέρων θα κάνετε μαντείες τι απόφαση θα βγει;»

«Μπορεί να υπήρξε μια ατυχής κατάληξη μιας υποθέσεως, που δεν έχει σχέση με το Νομικό Συμβούλιο. Το δικό μας σώμα, κατά την κρίση μου άστοχα βρέθηκε στη θέση που βρέθηκε και ουδείς έχει ενεργήσει με δόλο. Έκανε τα καθήκοντά του», υποστήριξε με τη σειρά του ο κ. Βολάνης.