Αφιερώματα
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 10:23

Κριτήρια για την επιστροφή της Επιστρεπτέας

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου,
προέδρου ΕΕΑ και επίτιμου διδάκτορα ΠΑΠΕΙ

The N Society

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου,
προέδρου ΕΕΑ και επίτιμου διδάκτορα ΠΑΠΕΙ

ΕΝΑΣ νέος «πονοκέφαλος» προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι έλαβαν τα ειδοποιητήρια για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που τους δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Πρέπει να διευκρινίσω ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποδείχθηκε ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» εκείνη την περίοδο και πραγματικά βοήθησε να μην έχουμε μαζικά «λουκέτα» στην αγορά. Η απόφαση, όμως, να ξεκινήσει τώρα η καταβολή του ποσοστού που πρέπει να επιστρέψουν οι δικαιούχοι δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίληψη της πραγματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται εδώ και μήνες η αγορά. Πραγματικά αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι η απαίτηση επιστροφής ποσών που χρησιμοποιήθηκαν για τη συνέχιση της λειτουργίας επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, το αποτύπωμα της οποίας είναι ακόμα έντονο τόσο στο επιχειρείν όσο και στην οικονομία γενικότερα.

ΣΗΜΕΡΑ η πλειονότητα των επιχειρήσεων, ειδικά οι μικρομεσαίες, δίνουν πραγματική μάχη επιβίωσης απέναντι στις συνέπειες του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που έχει πλήξει όλη την ελληνική κοινωνία. Και όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες του ΕΕΑ, αλλά και από παράπονα που εκφράζουν καθημερινά τα μέλη μας, αυτή η μάχη γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη. Γιατί δεν είναι μόνο το αυξημένο κόστος λειτουργίας που πρέπει να καλύψουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αλλά και να φανούν συνεπείς σε υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν, ακόμα και από την εποχή των μνημονίων, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά την ώρα που η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητας των καταναλωτών να διαθέσουν χρήματα σε αγορές. Εδώ δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, ενώ βλέπουν με απόγνωση τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια. Είμαστε, λοιπόν, μέσα στη δίνη μίας νέας κρίσης, που όλα δείχνουν ότι θα έχει και διάρκεια. Όταν δίνονταν οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές στους δικαιούχους ως μία ενίσχυση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών εκείνης της περιόδου, ούτε καν υπήρχε ως σκέψη αυτή η εξέλιξη.

ΥΠΟ ΤΑ ΝΕΑ δεδομένα, λοιπόν, εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός από πλευράς Πολιτείας σχετικά με το θέμα των επιστροφών αυτών των ενισχύσεων. Ειδικότερα, να υπάρξει μία αξιολόγηση όσων οφείλουν και σε αυτούς που αποδεδειγμένα υπάρχει αδυναμία εξόφλησης να μην απαιτηθεί αυτή η επιστροφή. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για κάποιο οριζόντιο μέτρο για διαγραφή οφειλών, αλλά για εκτίμηση των πραγματικών στοιχείων και αντιμετώπιση των οφειλετών κατά περίσταση. Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, είναι αλήθεια ότι υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες δόθηκαν χρήματα χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Αυτό συνέβη εξαιτίας της υιοθέτησης οριζόντιων μέτρων, καθώς υπήρχε η ανάγκη άμεσης παρέμβασης. Τώρα, λοιπόν, ζητάμε να υπάρξει αξιολόγηση. Μόνο έτσι μπορεί να περιορίσουμε τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην καταστροφή κάποιος που σήμερα αδυνατεί να καταβάλει το ποσοστό της Επιστρεπτέας που προβλέπεται.

ΜΑΖΙ με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει και τη γενναία απόφαση έτσι ώστε από την πολιτική των επιδομάτων να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ, για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Η κατάσταση σε οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι σε οριακό σημείο και αν θέλουμε να στηριχθούν αποφασιστικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη μάχη που δίνουν, τότε πρέπει να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.