Ο θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, Ρίσι Σουνάκ, και η υπέρμαχος του δόγματος «μείωση φόρων εδώ και τώρα» Λιζ Τρας είναι οι δύο τελικοί μονομάχοι του Συντηρητικού Κόμματος στην κούρσα για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας και την προεδρία των Τόρις.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Ο θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, Ρίσι Σουνάκ, και η υπέρμαχος του δόγματος «μείωση φόρων εδώ και τώρα» Λιζ Τρας είναι οι δύο τελικοί μονομάχοι του Συντηρητικού Κόμματος στην κούρσα για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας και την προεδρία των Τόρις.
Ο 42χρονος Σουνάκ ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα από την θέση του υπουργού Οικονομικών πρώτευσε σε όλες τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών και πέρασε στον «τελικό» με 137 ψήφους έναντι 113 της 47χρονης υπουργού Εξωτερικών Τρας. Η βασική διαφορά τους σε επίπεδο άσκησης οικονομικής πολιτικής είναι ότι η Τρας ζητεί να μειωθούν οι φόροι «εδώ και τώρα» ενώ ο Σουνάκ πιστεύει μεν στην πολιτική της χαμηλής φορολογίας αλλά προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσο ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη (9,4%) και τα δημοσιονομικά της χώρας σε προβληματική κατάσταση.
Άλλωστε ο Σουνάκ είχε έρθει σε σύγκρουση και με τον Μπόρις Τζόνσον όταν εκείνος ζητούσε μείωση των φόρων και αύξηση του κρατικού δανεισμού. «Δεν περικόπτω φόρους για να κερδίσω εκλογές, κερδίζω τις εκλογές για να μειώσω τους φόρους» δήλωσε σχετικά στο ραδιόφωνο του BBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Πάντως, ο Σουνάκ αύξησε σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα ενίσχυσης εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που δεν θυμίζει ιδιαίτερα την Θάτσερ.
Στον αντίποδα η Τρας, χαρακτηρίστηκε «Ρηγκανική» σε οικονομική ανάλυση του βρετανικού The Spectator καθώς πρεσβεύει ότι μια γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών θα δώσει ώθηση στην οικονομία, όπως πίστευε και η διακυβέρνηση του Ρόναλντ Ρήγκαν. Μάλιστα σε αρθρογραφία της στη συντηρητική εφημερίδα Telegraph διαβεβαίωσε ότι αν εκλεγεί θα μειώσει τους φόρους από την πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας της.
«Δεν γίνεται να φτάσεις στην ανάπτυξη μέσα από τους φόρους» τόνισε η Τρας στον Σουνάκ σε τηλεοπτικό debate προ μερικών ημερών. «Το να μειώσεις τον πληθωρισμό μέσω δανεισμού δεν είναι σχέδιο, είναι παραμύθι» απάντησε εκείνος.
Την τελική απόφαση για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον δεν θα την πάρει, όμως, η ΚΟ των Συντηρητικών αλλά τα 200.000 μέλη του κόμματος που θα κληθούν να ψηφίσουν δι’ αλληλογραφίας μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Τρας έχει το προβάδισμα στη βάση του κόμματος. Η Τρας δείχνει να είναι η αγαπημένη των συντηρητικών αλλά στα φοιτητικά χρόνια της διετέλεσε μέλος της νεολαίας του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Επίσης, όταν ήταν μαθήτρια, κατά τη δεκαετία του ’80, οι γονείς της την έπαιρναν μαζί τους σε διαδηλώσεις υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού όπου κυριαρχούσαν οι αποδοκιμασίες προς την Θάτσερ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο Σουνάκ θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Βρετανίας με ινδική καταγωγή. Αντίθετα αν επικρατήσει η Τρας θα γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.