Απόψεις
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 07:00

Η εποχή των παγετώνων

ΓΙΑ ΛΌΓΟΥΣ «ανωτέρας βίας» (force majeure), η Ευρώπη ετοιμάζεται τον φετινό χειμώνα να αναβιώσει την… εποχή των παγετώνων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες της.

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Για λόγους «ανωτέρας βίας» (force majeure), η Ευρώπη ετοιμάζεται τον φετινό χειμώνα να αναβιώσει την… εποχή των παγετώνων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες της. Η Ρωσία, που κρατάει στα χέρια της τις στρόφιγγες των κρουνών του φυσικού αερίου, τις ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν, στέλνοντας, προφανώς, μηνύματα στην Ευρώπη για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Για λόγους «ανωτέρας βίας», ή για επισκευή, οι αγωγοί διακόπτουν την τροφοδοσία, η οποία υποτίθεται ότι θα ξαναρχίσει την 21η Ιουλίου, που είναι η ημερομηνία ολοκλήρωσης της συντήρησης του Nord Stream 1.

Όμως σε αυτό το διπλωματικό-ενεργειακό παιχνίδι, που περιέχει εκατέρωθεν κυρώσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, εξαιρουμένων των ενεργειακών αγαθών, οι Ευρωπαίοι κάπου… πιάστηκαν αδιάβαστοι.

Σκόπευαν να αυξήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα κατά τους θερινούς μήνες, προκειμένου να σχηματίσουν αποθέματα για τον χειμώνα, ώστε, εάν κόψουν οι Ρώσοι το αέριο, να μην υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Η Μόσχα από την πλευρά της -πάντα στο πλαίσιο της διελκυστίνδας των κυρώσεων- προφανώς και γνώριζε τις σκέψεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν τις έκρυψαν, και αποφάσισε να δράσει νωρίτερα, κλείνοντας μέσα στο καλοκαίρι τις παροχές - και είναι άγνωστο αν θα ανοίξουν ξανά οι αγωγοί φυσικού αερίου και τι ποσότητες θα μεταφέρουν.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε πως έρχεται «μακρύς και σκληρός χειμώνας» στην Ευρώπη και μας συστήνει οικονομία στην κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

Υπολογίζει, δε, ότι θα χρειαστούν επιπλέον 12 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG. Θα βρεθούν άραγε; Στο ερώτημα τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ακούμε διαβεβαιώσεις πως είμαστε «θωρακισμένοι» ενεργειακά. Το ανησυχητικό είναι πως οι διαβεβαιώσεις δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα στοιχεία.