Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην Καλλιθέα Αχαΐας και στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα που παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Αχαΐας είναι καλύτερη, αν και όπως σημειώνεται, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη.
Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην Καλλιθέα Αχαΐας και στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα που παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Αχαΐας είναι καλύτερη, αν και όπως σημειώνεται, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη.
Μεγάλο μέρος του πύρινου μετώπου, που ξεκίνησε από την Καλλιθέα της Πάτρας, έχει περάσει στον γειτονικό δήμο Ερυμάνθου και όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «η φωτιά καίει δασική έκταση σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Πλατανόβρυσης».
Παράλληλα, ο δήμαρχος είπε ότι «είναι θετικό το γεγονός πως έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αναφορές για ζημιές σε σπίτια».
Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στην περιοχές Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή ώστε να εκκενώσουν προληπτικά τις δύο κοινότητες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα η πυρκαγιά που κατακαίει από χθες το μεσημέρι στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου, μετά την σχεδόν πλήρη αποδυνάμωσή της που είχαν επιτύχει οι σημαντικές σε αριθμό πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρωινές ώρες. Συχνές αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία κρατούν σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης.
Στο Ροδάκινο όπου το δεύτερο μέτωπο απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από χθες το μεσημέρι, η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο με τους πυροσβέστες και εθελοντές να επιτηρούν και να επεμβαίνουν όποτε υπάρχει αναζωπύρωση. Στην περιοχή δρουν 7 οχήματα με 40 πυροσβέστες.
Στο μεταξύ οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος με άρθρο τους στην επίσημη σελίδα της υπηρεσίας, δημοσίευσαν δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει - όπως αναφέρουν- «…το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)». Πρόκειται όπως αναφέρουν για «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων».
Από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης είναι: 4 (πολύ υψηλός). Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.
Για τις επιπτώσεις της μεγάλης φωτιάς στο Ρέθυμνο ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμβολή των κοινοτικών ταμείων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο. Όπως αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Ρέθυμνο στην Κρήτη, τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες έχουν εκκενωθεί καθώς πυρκαγιές σαρώνουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων κυρίως με ελαιόδεντρα, ενώ έχουν αποτεφρώσει και χιλιάδες πρόβατα και μελίσσια. Για το λόγο αυτό ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει την Κρήτη για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και ποιες επιπρόσθετες μορφές βοήθειας θα μπορούσαν να παρασχεθούν για την αντιστάθμιση των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη».
Στις Μέλαμπες, την ώρα της αναζωπύρωσης της φωτιάς βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη. Ο κ. Ξανθός σχετική αναφορά του αναφέρει: «Αγωνία για τον έλεγχο της καταστροφικής πυρκαγιάς, σεβασμός για την προσπάθεια των πυροσβεστών, καθολική απαίτηση για άμεση «επούλωση των πληγών» και στήριξη των ανθρώπων που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους. Πάνω απ´ όλα συνεχή ετοιμότητα, αναδιοργάνωση και σοβαρή ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Γιατί η κλιματική κρίση μας «δείχνει τα δόντια» της».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ