Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους ίδιους τους εξορισθέντες – φυλακισθέντες της δικτατορίας συνεχίζει να προκαλεί ο ισχυρισμός του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, ότι η συμβολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην αντίσταση και στην πτώση της χούντας συνιστά «πολιτική μυθολογία».
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους ίδιους τους εξορισθέντες – φυλακισθέντες της δικτατορίας συνεχίζει να προκαλεί ο ισχυρισμός του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, ότι η συμβολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην αντίσταση και στην πτώση της χούντας συνιστά «πολιτική μυθολογία».
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 χαρακτήρισε «υβριστή» τον κ. Συρίγο και ζήτησε την παραίτησή του για όσα ανέφερε. «Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με την προκλητική του ομιλία επιχείρησε να ρίξει λάσπη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αποκαλώντας την «μύθο», ενώ την ενοχοποίησε για τις «για ψύλλου πήδημα» διαδηλώσεις, την «ύπαρξη κομματικών φοιτητικών παρατάξεων», τις «καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών», τη «βία» και τις επιθέσεις σε γραφεία πρυτάνεων» ανέφερε ο ΣΦΕΑ. «Απαξιώνοντας, μάλιστα, τις διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης, τις αποκάλεσε «μίμηση, κακό θεατρικό παίγνιο, παρωδία»(!), εκφράζοντας έτσι τη σταθερή απέχθεια και εχθρότητα της δεξιάς συντήρησης προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση και τους κοινωνικούς αγώνες» τόνισε ακόμη. «Ντροπή και ύβρις όσα εκστομίσατε κ. Συρίγο και μάλιστα από το βήμα της Βουλής που κατάργησε η χούντα. Προσβάλατε βάναυσα την ιερή μνήμη όσων δολοφόνησε η χούντα, όσους/ες βασάνισαν, φυλάκισαν και εξόρισαν οι δήμιοί της» κατέληξε ο ΣΦΕΑ.
Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει τον υφυπουργό Παιδείας σε περίπτωση που εκείνος δεν ανασκευάσει τον «αναθεωρητικό» ισχυρισμό του για την ελληνική ιστορία. Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καταλόγισε στον κ. Συρίγο ότι τέτοιο αφήγημα δεν τόλμησαν να προβάλουν μέσα στο κοινοβούλιο ούτε οι φιλοφασίζουσες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής. «Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας Υφυπουργός της Παιδείας να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη την περίοδο, για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα που θα διαμόρφωνε τις σκέψεις σας που αναλύσατε -και τη σέβομαι, αυτή είναι η σκέψη σας- για το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο, είναι άκρως απαράδεκτη και είναι ύβρις για αυτή την Αίθουσα» είπε ο κ. Βούτσης.
Οι αναφορές του υφυπουργού Παιδείας προκάλεσαν, όμως, και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ανιστόρητο και αμνήμονα τον υφυπουργό Παιδείας. «Από την πρώτη στιγμή που εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία, χιλιάδες Έλληνες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Δεκάδες αντιστασιακές οργανώσεις εξέφρασαν με συγκεκριμένη δράση την άρνησή τους στη δικτατορία, απηχώντας το αίσθημα του ελληνικού λαού» ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη και πρόσθεσε ότι η συμβολή του Πολυτεχνείου στην αποδυνάμωση και τη διεθνή απομόνωση του δικτατορικού καθεστώτος είναι ιστορικά επαληθευμένη και αναμφισβήτητη. Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης καταχειροκροτήθηκε από βουλευτές και άλλων κομμάτων όταν δήλωσε πως «όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη κυβερνητικού στελέχους η ιστορία του τόπου, ο ποταμός του αίματος και της θυσίας τότε υπάρχει θέμα σεβασμού του Κώδικα Δεοντολογίας». Ζήτησε επίσης να σβηστούν από τα Πρακτικά της Βουλής λέξεις, φράσεις, που υπονομεύουν την συλλογική συνείδηση του έθνους και την πραγματική του ιστορία».
«Το να σας πω “δεν ντρέπεστε” είναι λίγο γιατί τα είπατε όλα συνειδητά. Και επειδή είστε και καθηγητής πανεπιστημίου, θα ήθελα να σας πω να διαβάζετε λίγο καλύτερα την ιστορία, όχι όπως την έχετε στο μυαλό σας. Η αντίσταση στη χούντα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε φοβερές συνθήκες, άρχισε αμέσως με την κήρυξη της δικτατορίας και πήρε πάρα πολλές μορφές και δεν ήταν η μια στιγμή του Πολυτεχνείου, ήταν αποτέλεσμα» είπε σε οξύ τόνο στον κ. Συρίγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, τόνισε στον υφυπουργό Παιδείας ότι ο πατέρας του που ήταν υποπλοίαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό απετάχθη από τη Χούντα και «βασανίστηκε απάνθρωπα με ηλεκτροσόκ, αφαίρεση νυχιών, γεννητικά όργανα και ούτω καθ’ εξής από τα καμάρια της τότε εποχής, τον Θεοφιλογιαννάκο και τον Μάλλιο».