Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 14:11

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του «Άρχοντα του Σύμπαντος» της αρχαίας Παλμύρας

Σύμφωνα με νέα μελέτη η ονομασία αυτή δεν αφορούσε μια αλλά πολλές θεότητες της αρχαίας μητρόπολης της Συρίας.

Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας, κτισμένη σε μία όαση 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ευφράτη. Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου». Το ελληνικό όνομα «Παλμύρα» αποτελεί μετάφραση του αρχικού αραμαϊκού ονόματος Tadmor, που σημαίνει «φοινίκια πόλη».

Αρχαίες αραμαϊκές επιγραφές έκαναν λόγο για μια σημαντική θεότητα που λατρευόταν στην Παλμύρα η οποία αναφερόταν ως «Άρχοντας του Σύμπαντος» χωρίς να υπάρχουν αναφορές για το όνομα, τις ιδιότητες του κ.α. Οι ιστορικοί προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να ανακαλύψουν την ταυτότητα αυτής της θεότητας χωρίς να τα έχουν καταφέρει.

Η θεότητα αυτή αναφέρεται επίσης ως «ελεήμων» και «αυτός το όνομα του οποίου θα είναι αιώνια ευλογημένο». Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Wrocław στη Πολωνία Αλεξάντρα Σνάιντερ μελέτησε ένα πλήθος κειμένων, αρχείων και άλλων πηγών της επίμαχης περιόδου από την ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας και κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια ο Άρχοντας του Σύμπαντος δεν προσωποποιούνταν σε μια θεότητα αλλά σε περισσότερες. Ο κορυφαίος θεός της Βαβυλώνας, ο Bel-Marduk, αναφερόταν επίσης ως «ελεήμων». Ο θεός του ουρανού, ο Baalshamin, αναφερόταν ως ο «Άρχοντας του Κόσμου» τίτλος παραπλήσιος στο Άρχοντας του Σύμπαντος. Σύμφωνα με την Σνάιντερ πολλές φορές οι άνθρωποι δεν αποκαλούσαν το όνομα του θεού στις αναφορές τους ως ένδειξη σεβασμού και ότι ως Άρχοντα του Σύμπαντος οι κάτοικοι της Παλμύρας και των γύρω περιοχών θεωρούσαν ένα μείγμα θεοτήτων ανάμεσα στις οποίες ο Bel-Marduk και ο Baalshamin.

Η Σνάιντερ καταγράφει τα ευρήματα και την θεωρία της σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που έγραψε και σε αυτό αναφέρει ότι δεν υπήρχε ποτέ κάποιος ανώνυμος θεός αλλά ορισμένες φορές οι άνθρωποι δεν απευθύνονταν σε κάποιον συγκεκριμένο θεό αλλά σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να ακούσει τις προσευχές τους και σε αυτό το πλαίσιο έδιναν διάφορα ονόματα σε θεούς όπως το Άρχοντας του Σύμπαντος που όμως δεν αφορούσαν μια αλλά πολλές θεότητες.