Πολιτική
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 13:59

Ε. Αχτσιόγλου: «Οι πολίτες δεν βγάζουν τον μήνα και γι' αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ»

«Οι πολίτες δεν βγάζουν τον μήνα και γι' αυτό υπάρχει πολιτική ευθύνη. Ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε σήμερα η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο «OPEN».

«Οι πολίτες δεν βγάζουν τον μήνα και γι' αυτό υπάρχει πολιτική ευθύνη. Ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε σήμερα η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο «OPEN».

«H κυβέρνηση δεν επέβαλε πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, μέτρο που δεν κοστίζει δημοσιονομικά, το έχουν λάβει άλλες χώρες και θα έδινε ουσιώδη ανακούφιση στους πολίτες», αντιθέτως «επιμένει σε μία πολιτική επιδότησης η οποία -εκτός του ότι είναι ανεπαρκής- ουσιαστικά τροφοδοτεί τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας. Οι πολίτες πληρώνουν και από την τσέπη τους και διά του Κρατικού Προϋπολογισμού», σημείωσε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι πολίτες πλήρωσαν 3,8 δισ. στο 5μηνο σε φόρους εξαιτίας της ακρίβειας και με αυτά η κυβέρνηση τροφοδοτεί μέσω των επιδοτήσεων τα καρτέλ της ενέργειας».

Η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η ΝΔ αρνείται τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα», κάτι που «είναι δημοσιονομικά εφικτό, ενώ υπάρχει ρήτρα διαφυγής και για το 2023», όμως την ίδια στιγμή «κάνει επιλογές που ευνοούν ελαχίστους» όπως «η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με κόστος 1,5 δισ. τον χρόνο μεσοσταθμικά, η μείωση φορολογίας μερισμάτων και συγκέντρωσης κεφαλαίου».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος ούτε ένα ευρώ» και τούτο συνέβη «διότι η ΔΕΗ λειτουργούσε με δημόσιο έλεγχο», αντιθέτως «ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και ουσιαστικά, την ώρα της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης, άφησε τους πολίτες απροστάτευτους».

Αυτές τις μέρες, πρόσθεσε, «η Γαλλία προχωρά σε κρατικοποίηση της ούτως η άλλως υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείας ενέργειας. Είναι αναγκαίο να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο ο βασικός τροφοδότης ενέργειας για να μπορεί να ασκείται στοιχειώδης πολιτική στην ενέργεια που είναι κοινωνικό αγαθό. Απαιτούνται δημόσιες πολιτικές για να προστατευτούμε από την κρίση».