Κόσμος
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 19:18

Ρωσία: Πύραυλοι στο Καλίνιγκραντ, μόνο εάν δημιουργηθεί η αντιπυραυλική ασπίδα

Η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πυραύλους τύπου Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ (ρωσικός θύλακας που περιβάλλεται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μόνο εάν οι ΗΠΑ δεν θέσουν σε ισχύ το αντιπυραυλικό σύστημα που σχεδιάζουν στην Ευρώπη.

Η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πυραύλους τύπου Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ (ρωσικός θύλακας που περιβάλλεται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μόνο εάν οι ΗΠΑ δεν θέσουν σε ισχύ το αντιπυραυλικό σύστημα που σχεδιάζουν στην Ευρώπη. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε ήδη δηλώσει διά στόματος του προέδρου μας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι εάν πράγματι δημιουργηθεί η τρίτη ζώνη τοποθέτησης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, ένα από τα μέτρα που θα λάβουμε, για να εξουδετερώσουμε τις απειλές που πραγματικά θα στοχεύουν την ασφάλεια της Ρωσίας, θα είναι η εγκατάσταση από μέρους μας πυραυλικού συστήματος τύπου Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ» τόνισε ο κ. Λαβρόφ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Οι πύραυλοι Iskander θα αναπτυχθούν «μόνο εάν η τρίτη ζώνη τοποθέτησης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος γίνει πραγματικότητα» επέμεινε ο κ. Λαβρόφ σε συνάντηση που είχε με τον Φιλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο