Από τις 07.00 (ώρα Ελλάδος) δεν ρέει φυσικό αέριο πλέον μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ο λόγος; Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα, τις οποίες ο φορέας εκμετάλλευσης είχε ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό. Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν όμως αμφιβολίες στο Βερολίνο αν το Κρεμλίνο θα ενεργοποιήσει ξανά το φυσικό αέριο.
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Από τις 07.00 (ώρα Ελλάδος) δεν ρέει φυσικό αέριο πλέον μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ο λόγος; Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα, τις οποίες ο φορέας εκμετάλλευσης είχε ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό. Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν όμως αμφιβολίες στο Βερολίνο αν το Κρεμλίνο θα ενεργοποιήσει ξανά το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με την εταιρεία εκμετάλλευσης Nord Stream AG, οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα μεταφερθεί αέριο μέσω του αγωγού στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, οι ανακοινωθείσες εργασίες δεν θα πραγματοποιηθούν απευθείας στον αγωγό, αλλά στους σταθμούς συμπίεσης, για παράδειγμα στο Λούμπβιν. Θα γίνουν επίσης ενημερώσεις λογισμικού. Η αντίστοιχη εργασία συντήρησης, διαρκούσε 10 ως 14 ημέρες τα τελευταία χρόνια.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, είπε ότι το ερώτημα είναι αν η επικείμενη τακτική συντήρηση «θα γίνει πολιτική συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας».
Ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν είναι επίσης σίγουρος. Ο Πήρερ Αντριάν, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), δήλωσε ότι εάν η Ρωσία σταματούσε οριστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου, θα ήταν μια «σούπερ κατάρρευση». «Πολλές εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν να παράγουν χωρίς φυσικό αέριο και αν συμβεί αυτό, τότε σαφώς φοβάμαι μια ύφεση», τόνισε.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη λάβει πολλές αποφάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε η Γερμανία να είναι καλά προετοιμασμένη «για τις ελλείψεις, για παράδειγμα όταν πρόκειται για φυσικό αέριο».
Οπως είπε ο Σολτς «κατασκευάζουμε αγωγούς, τερματικούς σταθμούς LNG. Φροντίζουμε να αποθηκεύουμε αέριο στις αποθηκευτικές μας εγκαταστάσεις. Και φροντίζουμε να χρησιμοποιούνται τώρα σταθμοί παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ώστε να εξοικονομούμε φυσικό αέριο».
«Ακόμα κι αν δεν βρεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το φυσικό αέριο θα παραμείνει ακριβό» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δικτύου Κλάους Μίλερ στο «Focus». Οι συνέπειες της τρέχουσας έλλειψης φυσικού αερίου δεν έχουν φτάσει ακόμη στους καταναλωτές όσον αφορά την τιμή. «Αυτό μπορεί γρήγορα να σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση 2.000 έως 3.000 ευρώ ετησίως για μια οικογένεια. Το επόμενο ταξίδι διακοπών ή το νέο πλυντήριο ρούχων συχνά δεν είναι πλέον δυνατό», τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων. «Η Γερμανία απειλείται με «φτώχεια αερίου».
Ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, ο Μίλερ ζήτησε εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια φυσικού αερίου. «Κάθε μέτρο, όσο μικρό κι αν είναι, μετράει», είπε. «Καταλαβαίνω ότι μερικοί άνθρωποι γελούν με αυτό τώρα, αλλά όταν πάρουν τον επόμενο λογαριασμό, θα σταματήσουν να γελούν»,πρόσθεσε. Η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν θα έπληττε μόνο τη γερμανική βιομηχανία, αλλά και ολόκληρο τον τομέα της διατροφής και των τροφίμων. Εδώ και μήνες, η απειλητική διακοπή παροχής φυσικού αερίου κρέμεται πάνω από τη βιομηχανία γάλακτος σαν δαμόκλειος σπάθη. Ο εμπειρογνώμονας γάλακτος Λούντβιχ Χούμπερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Γαλακτοκομικών «Milch.Bayern eV», είπε στην tagesschau: «Εάν σταματήσει το αέριο στα εργοστάσια γάλακτος, η βιομηχανία απειλείται με μαζική διακοπή της παραγωγής.» Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά γάλακτος και τυριού θα κατέρρεε τότε και οι αυξήσεις των τιμών θα ήταν αναπόφευκτες.
Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον Ιούνιο τον όγκο παράδοσης μέσω του αγωγού μήκους άνω των 1.200 χιλιομέτρων και το δικαιολόγησε, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη μιας τουρμπίνας,που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή. Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα επιτρέψει την παράδοση της τουρμπίνας -παρά την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.
Η Μόσχα έχει προαναγγείλει ότι θα προσφέρει περισσότερο αέριο μέσω του αγωγού όταν επιστραφεί η τουρμπίνα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε μαλιστα ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης.
«Η ιστορία της τουρμπίνας της Siemens για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, που επισκευάστηκε στον Καναδά στέλνει λάθος μήνυμα στη Μόσχα ότι η Γερμανία άσκησε πιέσεις στην καναδική κυβέρνηση να κάνει εξαίρεση από τις εθνικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να δώσει άδεια για την επιστροφή της τουρμπίνας», γράφει η FAZ. Η γερμανική εφημερίδα παραδέχεται όμως ότι, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Γερμανία εάν ο αγωγός κλείσει τελείως, η προσπάθεια να στερηθεί το Κρεμλίνο μια δικαιολογία για να το κάνει, είναι μάλλον η λιγότερο λανθασμένη επιλογή.
Φυσικά, αυτή η παραχώρηση δεν θα επηρεάσει σοβαρά την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας. Εάν το Κρεμλίνο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άμεσο τέλος του Nord Stream 1 θα ωφελήσει τη Ρωσία στην άρση των κυρώσεων της Δύσης, δεν αποκλείεται να «διαπιστωθεί» κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά κατά τη διάρκεια των επερχόμενων εργασιών συντήρησης, υποστηρίζει η FAZ.
Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω άλλων αγωγών στη Γερμανία είχαν επίσης μειωθεί πρόσφατα. Την ίδια στιγμή, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σταματήσει να λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία.