Τεχνολογία-Επιστήμη
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 10:20

Τα πέντε πρώτα «καρέ» του James Webb ανακοίνωσε η NASA

H αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των πρώτων αντικειμένων του Σύμπαντος που θα φωτογραφήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο.

Το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουλίου η NASA θα δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο προηγμένο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Το James Webb είναι πλέον πανέτοιμο να ανοίξει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του Σύμπαντος με τον εντυπωσιακών δυνατοτήτων εξοπλισμό του.

Η NASA έχει κάνει γνωστό ότι η πρώτη και ιστορική φωτογραφία θα αφορά εικόνες από τις εσχατιές του Σύμπαντος αποκαλύπτοντας στοιχεία που αφορούν το κοσμικό περιβάλλον λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα πέντε στόχων που επέλεξε μια επιτροπή εικόνες και δεδομένα των οποίων θα ακολουθήσουν την πρώτη φωτογραφία. Η επιλογή των στόχων έγινε από την NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και το Space Telescope Science Institute. Οι πέντε στόχοι είναι οι εξής:

* Το Κουιντέτο του Στέφαν είναι ομάδα πέντε γαλαξιών στον αστερισμό του Πήγασου. Οι τέσσερις εξ αυτών αποτελούν την πρώτη γνωστή συνεκτική ομάδα γαλαξιών. Πρόκειται για σχηματισμό τον οποίο έχουν μελετήσει εκτενέστατα οι αστρονόμοι.Ο λαμπρότερος γαλαξίας του είναι ο σπειροειδής NGC 7320 στον οποίο έχουν εντοπιστεί μεγάλες περιοχές Η II, όπου γεννιόνται νέα άστρα.

* Το νεφέλωμα Carina βρίσκεται περίπου 7,500 έτη φωτός μακριά στον ομώνυμο αστερισμό. Είναι γιγάντιο αφού εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 100 έτη φωτός και έχει αυξημένη λαμπρότητα. Αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων πολλά από τα οποία είναι τεράστια και συμβάλουν στη μεγάλη του λάμψη. 

* Το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα, δηλαδή το εντυπωσιακό υπόλειμμα ενός άστρου μάζας κοντά στη μάζα του Ηλίου μας, το οποίο έχασε τα εξωτερικά του στρώματα.

* Ο WASP-62b είναι ένας πλανήτης αερίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 ετών φωτός από τη Γη και ανήκει στην κατηγορία του «καυτού Δία» επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 4 μέρες. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι ότι η ατμόσφαιρα του δεν φαίνεται να διαθέτει νέφη.

* SMACS 0723: Είναι η κωδική ονομασία που έχουν δώσει οι επιστήμονες σε τεράστια σμήνη γαλαξιών οι οποίοι λειτουγούν ως μεγθυντικός φακός αποκαλύπτοντας στοιχεία για απομακρυσμένους και αμυδρούς γαλαξίες που βρίσκονται πίσω τους.