Η επαναφορά της πυρηνικής απειλής έχει προκαλέσει ανησυχία και μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τις επιπτώσεις που θα έχει η έναρξη ενός τέτοιου πολέμου.
Η επαναφορά της πυρηνικής απειλής στην ανθρωπότητα με έμμεσο αλλά και άμεσο σε ορισμένες περιπτώσεις τρόπο από το Κρεμλίνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης αναφέρει ότι εννέα χώρες στον κόσμο διαθέτουν πυρηνικά όπλα ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 13 χιλιάδες. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «AGU Advances» εξηγούν τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να πατήσει το κουμπί…
Είναι δεδομένο ότι η χρήση των πυρηνικών όπλων θα προκαλέσει τον αποκαλούμενο πυρηνικό χειμώνα αφού οι τεράστιες ποσότητες σκόνης και αιθάλης που θα παραχθούν θα δημιουργήσουν ένα πυκνό πέπλο που θα σκεπάσει την ατμόσφαιρα της Γης και θα εμποδίζει την διέλευση των ακτινών του Ήλιου. Αυτό θα προκαλέσει την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και την καταστροφή των φυτών με ότι αυτό συνεπάγεται φυσικά για τις καλλιέργειες τροφίμων. Οι πυρηνικοί χειμώνες που έχουν προκληθεί στο παρελθόν στον πλανήτη από διάφορες αιτίες (πτώση αστεροειδών, μαζικές ηφαιστειακές εκρήξεις) έχουν οδηγήσει σε μαζικές εξαφανίσεις της ζωής.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ένα πόλεμος με τα υπάρχοντα πυρηνικά οπλοστάσια εκτός των άμεσων καταστροφών που θα υπάρξουν δεν θα προκαλέσουν απλά ένα πυρηνικό χειμώνα που θα διαρκέσει για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα αλλά θα προκληθεί μια εποχή παγετώνων που θα διαρκέσει χιλιάδες χρόνια. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη θα πέσει στους -10 βαθμούς Κελσίου και ότι η μείωση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς θα διατηρηθεί ακόμη και όταν το πέπλο σκόνης και καπνού διαλυθεί από την ατμόσφαιρα. Θα δημιουργηθεί ένα στρώμα θαλάσσιου πάγου πάχους δύο μέτρων που θα έχει έκταση 16 εκατομμυρίων τετραγωνικών χλμ. με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μεταφορά προϊόντων και κυρίως τροφίμων στον πλανήτη με πλοία με ότι αυτό συνεπάγεται.
«Δεν έχει σημασία ποιος θα βομβαρδίσει ποιόν. Μπορεί να είναι η Ινδία και το Πακιστάν ή το NATO και η Ρωσία. Από την στιγμή που ο καπνός θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα θα εξαπλωθεί παντού και επηρεάσει τους πάντες» αναφέρει η δρ. Σέριλ Χάρισον, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Ένα από τα σενάρια που μελέτησαν οι ερευνητές αφορούν μια πυρηνική αναμέτρηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία με χρήση περίπου 4,5 χιλιάδων πυρηνικών όπλων 100 κιλοτόνων κάθε ένα εξ αυτών. Μια τέτοια αναμέτρηση θα δημιουργήσει περίπου 150 δισ. τόνους αιθάλης στην ατμόσφαιρα. Σε μια αναμέτρηση Ινδίας Πακιστάν που θα χρησιμοποιηθούν 500 πυρηνικά όπλα 100 κιλοτόνων θα διασκορπιστούν 5-50 δισ. τόνοι καπνού στην ατμόσφαιρα.