Κόσμος
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 06:55

Ιαπωνία: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δέχθηκε επίθεση εν μέσω ομιλίας που εκφωνούσε στη Νάρα (δυτικά), μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK την Παρασκευή. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στη Νάρα.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ως δύο πυροβολισμούς, που χτύπησαν στο στήθος και στον λαιμό τον βετεράνο συντηρητικό πολιτικό. Ο πρώτος πυροβολισμός φαίνεται να αστόχησε, αλλά ο δεύτερος χτύπησε τον Άμπε στην πλάτη, αναφέρει το BBC. 

Το πυροσβεστικό σώμα της ιαπωνικής πόλης Νάρα επιβεβαίωσε ότι ο Άμπε, εναντίον του οποίου άνοιξε πυρ άνδρας εφοδιασμένος με τουφέκι πισώπλατα, καθώς ο πολιτικός εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε ανοικτό χώρο, δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο. Η πυροσβεστική χρησιμοποίησε  την ορολογία των αρχών όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό.

Κατά τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Άμπε υπέστη την επίθεση του ενόπλου περί τις 11:30 (τοπική ώρα).  Κατέρρευσε αιμορραγώντας από το στήθος και τον λαιμό, είπε πηγή προσκείμενη στην παράταξή του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Τα ιαπωνικό μέσα μετέδωσαν ότι η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη. Σύμφωνα με το NHK, ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε από την αστυνομία ως Tetsuya Yamagami. Πρόκειται για 42χρονο κάτοικο της Νάρα, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση.

Ο Άμπε εκφωνούσε ομιλία ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας μεθαύριο Κυριακή όταν δέχθηκε τα πυρά. Ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, με δύο θητείες στην εξουσία από το 2006 έως το 2007 και το 2012 έως το 2020. Παραιτήθηκε το 2020 επικαλούμενος λόγους υγείας. Τον διαδέχθηκε ο στενός του σύμμαχος του κόμματος Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Φουμίο Κισίντα.

Μετά την επιθεση, ο Κισίντα, επιστρέφει εσπευσμένα στο Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά ένοπλης βίας είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία, όπου τα όπλα απαγορεύονται και οι Ιάπωνες πρέπει να υποβληθούν σε εκτεταμένες εξετάσεις, εκπαίδευση και ελέγχους ιστορικού για να αποκτήσουν όπλο και να δαθέτουν κυνηγετικά όπλα και αεροβόλα τουφέκια.

Το 2014, σημειώθηκαν μόλις έξι περιστατικά θανάτων από όπλο στην Ιαπωνία, σε σύγκριση με 33.599 στις ΗΠΑ. 

naftemporiki.gr